Overslaan en naar de inhoud gaan

📕 Download ons e-book 'De Lusten en Lasten van een Dataplatform'

iedereen doet ertoe

Rethink your possibilities

ONLINE INCLUSIVITEIT EN DIGITALE TOEGANKELIJKHEID

Inclusiviteit is belangrijk omdat iedereen er toe doet. Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen.
In onze samenleving kan je niet zonder internet en smartphones. Daarom is digitale toegankelijkheid zo belangrijk om als organisatie echt inclusief te zijn. Als websites en apps goed ontworpen en gebouwd zijn kunnen ze door iedereen worden gebruikt: digitaal inclusief.

Miljoenen Nederlanders hebben één of meerdere beperkingen, dit zijn ook jouw gebruikers, jouw klanten en in sommige gevallen ook jouw omzet. Vindbaarheid in zoekmachines is ook beter wanneer je website toegankelijk is, dus er zitten nog meer voordelen aan inclusief willen zijn. Én er zijn er standaarden en tools die hierbij helpen.

Lees op deze pagina meer over wat je kan doen en bekijk onze onze webinar. Deze is ook te vinden op deze pagina.

WAT IS TOEGANKELIJKHEID?

Zaken die ooit ingewikkeld waren, zijn nu voor velen door de komst van internet heel eenvoudig: kleding bestellen, een uitje plannen of openingstijden opzoeken. Behalve als die handige digitale informatie voor jou niet toegankelijk is. Een niet herkenbare ingang of het ontbreken van een duidelijke looproute is voor veel mensen met een beperking dagelijkse realiteit. Toegankelijkheid betekent dat iedereen, met of zonder beperking, gebruik kan maken van alle vormen van voorzieningen, informatie en diensten. Iedereen moet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.

Voorheen ging het vooral om hoe het individu zich kan aanpassen aan zijn/haar omgeving, maar tegenwoordig hebben we het over 'inclusie'. Inclusiviteit kijkt hoe de omgeving kan worden aangepast aan het 'individuele'. Er wordt zoveel mogelijk gezocht naar één oplossing die voor iedereen toepasbaar is.

Voor digitale voorzieningen is het niet anders. In onze samenleving kun je bijna niet meer zonder het internet en computers. En veel mensen willen of kunnen dat ook niet missen. Daarom is digitale toegankelijkheid belangrijk, én inmiddels verplicht voor alle overheidsinstanties. Als websites goed in elkaar zitten kunnen ze door iedereen worden gebruikt, ook door bezoekers met een beperking. En dan kan echt iedereen meedoen.

Sinds 2016 gelden er Europese richtlijnen voor digitale toegankelijkheid en sinds september 2020 is digitale toegankelijkheid voor (semi-)overheden zelfs verplicht om aan te voldoen. Sinds 23 juni 2021 moeten ook alle mobiele applicaties van (semi)overheid wettelijk voldoen.

WETTEN EN RICHTLIJNEN

Toegankelijkheid is helaas geen vanzelfsprekendheid en daarom is het essentieel dat hier wet- en regelgeving voor is opgesteld, zoals het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Als je bijvoorbeeld de WCAG-richtlijnen volgt die wereldwijd gelden, zorg je ervoor dat jouw website of app toegankelijk is.

Het aanbieden van een toegankelijk product of dienst betekent dat iedereen het kan gebruiken. Toegankelijkheid gaat zo sociale ongelijkheid tegen en bevordert de integratie van diverse groepen. Dit heeft niet alleen een positief effect op de tevredenheid van klanten en de eigen medewerkers, maar ook op het imago naar de maatschappij. Daarnaast is toegankelijkheid een logisch onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Samen naar dé ultieme customer experience voor iedereen.

IS JOUW WEBSITE GESCHIKT?

Inclusiviteit begint wat ons betreft al binnen je organisatie. Het is een mindset om buiten je eigen kaders te denken en om rekening te houden met anderen. Tijdens de UX en designfase is toegankelijkheid een belangrijk thema.

Is jouw website al geschikt voor bezoekers met een fysieke of motorische beperking? Neem contact met ons op voor een Quick Scan WCAG 2.1

Blijkt dat er nog verbeteringen nodig zijn, dan kunnen wij jouw organisatie ondersteunen met:

  • Full Scan WCAG 2.1 (nodig voor toegankelijkheidsverklaring)
  • Ontwerpen en bouwen van digitaal toegankelijke websites en apps

WAAR JE REKENING MEE MOET HOUDEN

  • Afbeeldingen
  • Tekst
  • Navigatie
  • Geluid en video
  • Animatie
  • Vormgeving
  • Formulieren
  • Tabellen
  • GEO-informatie
  • Techniek en code
  • PDF-documenten
  • Social media kanalen

Voor alle onderdelen zijn specifieke regels en richtlijnen opgesteld. Op onze website is binnenkort te lezen wat dit betekent per onderdeel en waar je op moet letten.

Mocht je nu al willen weten wat je kan doen, kijk dan op de volgende websites voor meer informatie:

https://digitoegankelijk.nl/

https://www.accessibility.nl/

https://www.w3.org/

WP5 Cover WP5 Content

DOWNLOAD ONZE WHITEPAPER: WEBTOEGANKELIJKHEID

We spreken van webtoegankelijkheid wanneer de barrières zijn weggenomen die interactie met of toegang tot websites verhinderen. In deze whitepaper geven we 5 tips.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?