Overslaan en naar de inhoud gaan

📕 Download ons e-book 'De Lusten en Lasten van een Dataplatform'

Barend
06-09-2024 - 3 min

Generative AI is geen Artificial Intelligence (AI)

Oké, voordat je denkt “wat zegt ie nou?”, generatieve AI is uiteraard AI. Maar dan wel een vorm van AI. En dat is precies wat ik je in deze blog wil uitleggen.

Het afgelopen jaar heb ik veel mogen praten met klanten en klanten van onze klanten over generatieve AI. Wat ik merk is dat men steeds vaker de term “AI” gebruikt terwijl ze “generatieve AI” bedoelen. En dat is belangrijk. Ik leg je uit waarom.

Wat is Artificial Intelligence?

Artificial Intelligence is een groot onderwerp binnen de computerwetenschap. Het gaat over het maken van systemen die slim zijn zoals mensen. AI-systemen kunnen leren, nadenken, problemen oplossen, dingen waarnemen en zelfs een beetje creatief zijn. Het doel is om machines te maken die zelfstandig taken kunnen doen waar normaal gesproken een mens voor nodig is.

Verschillende onderdelen van AI

AI is een verzamelnaam voor veel verschillende dingen. Hier zijn een paar belangrijke vormen:

  1. Machine Learning: Hierbij leert de computer zelf van gegevens, in plaats van dat iemand hem precies vertelt wat hij moet doen.
  2. Deep Learning: Een speciale vorm van Machine Learning die heel goed is in het herkennen van spraak en beelden.
  3. Natuurlijke Taalverwerking: Zo kunnen computers mensentaal begrijpen en gebruiken. Denk aan chatbots of vertaalprogramma's.
  4. Computer Vision: Hiermee kunnen computers beelden en video's 'zien' en begrijpen.
  5. Robotica: Het maken van slimme machines die taken in de echte wereld kunnen doen.
  6. Generative AI: Deze AI kan nieuwe dingen maken, zoals teksten, beelden of muziek.

Zoals je ziet zijn er dus veel vormen en specifieke toepassingsgebieden binnen AI. Sommige lijken echter veel meer te kunnen zoals we bij generatieve AI zien. Niets is echter wat het lijkt. Generatieve AI heeft - wat de psychologie aanduidt als – een ‘disharmonisch profiel’. Op sommige onderdelen (use cases) scoort het aanzienlijk hoger of lager dan op andere onderdelen, maar het lijkt over het algemeen in veel zaken heel goed te zijn.

Wat is generatieve AI dan?

Generative AI is een speciaal soort AI dat nieuwe dingen kan maken. Het leert van bestaande voorbeelden en maakt dan iets nieuws dat daarop lijkt. Bekende voorbeelden zijn ChatGPT, dat teksten kan schrijven, en Midjourney, dat plaatjes kan maken op basis van een beschrijving. Specifiek richt het zich op taal. Daar komt ook de term Large Language Model (LLM) vandaan.

Generatieve AI stelt je in staat om met natuurlijk taal nieuwe content te creëren, content samen te vatten en te praten over content. En daar is het heel goed in. Het leert van heel veel gegevens en kan zo patronen herkennen en namaken. En het kan soms zeer overtuigend zijn.

Hoe zit het dan met AI en disharmonisch?

Hier zit de crux van het verhaal. Generatieve AI is een specifieke vorm/toepassing van AI waarmee je met natuurlijk taal nieuwe content kunt maken. We hebben ontdekt dat je er ook andere use cases mee aan kunt zoals data analyseren of berekeningen maken. Maar als je er goed induikt zul je zien dat het er niet zo heel goed in is. Generatieve AI scoort dus goed op nieuwe content creëren rondom taal maar zodra je bijvoorbeeld wiskundig aan de slag gaat valt het tegen. Daar zijn andere AI-toepassingen veel beter en betrouwbaarder in.

Dat brengt mij bij de volgende takeaways:

  • Generatieve AI is geen all-in-one AI omdat het goed is in hele specifieke toepassingen zoals content creëren.
  • Doordat men de term AI gaat gebruiken voor generatieve AI wekken we (onbewust) de verwachting dat het veel meer kan.
  • Doordat generatieve AI heel overtuigend kan zijn en heel veel use cases aan kan (eigenlijk aan lijkt te kunnen) denken we dat het breed inzetbaar is.
  • We raken door bovenstaande punten sneller teleurgesteld in wat het nu echt kan en hoe goed het echt is.

Over de schrijver

Barend

Barend adviseert organisaties hoe customer experience, online kanalen en technologie zoals generative AI strategisch ingezet kunnen worden om de visie, ambities en doelen te verwezenlijken. 4-voudig Sitecore MVP Strategy (2019-2022). Barend geeft strategische workshops voor digitale strategie, roadmaps en inzet van generative AI.

LinkedIn