Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

GRIP ON THE RIGHT information

Customer Case

Collins Aerospace grip op juiste data

Collins Aerospace is wereldwijd marktleider in het ontwikkelen van cabine interieuren voor commerciële en militaire airlines. In een dynamische markt is een goede bedrijfsvoering en grip op de bedrijfsprocessen cruciaal. Hierin is kwalitatieve data voor Collins Aerospace onmisbaar. De afdeling Finance is verantwoordelijk voor de sturingsdata in vorm van bedrijfsrapportages waarmee de verschillende bedrijfsonderdelen tijdig bij kunnen sturen. Het genereren van deze rapportages kostte echter veel tijd en was foutgevoelig, terwijl deze de basis vormden voor de maandelijkse forecast.

"Hoe kunnen wij onze data eenvoudiger, beter en sneller organiseren? Zodat we op basis van kwalitatieve data beter beslissingen kunnen nemen."

De behoefte achter die vraag is helder: het verkrijgen van beter inzicht in en meer grip op garantieberekeningen – essentieel voor een gezonde bedrijfsvoering binnen Collins Aerospace.

De nachtmerrie van elke controller

CFO Joram de Groot licht toe: “Onze data komt uit verschillende databases en programma’s. Correlatie leggen tussen die data en daarbinnen inzicht krijgen is cruciaal voor een effectieve bedrijfsvoering, maar was door de decentrale data enorm lastig. In onze business moeten we wekelijks goed nadenken waar we onze schaarse recources op inzetten, daar heb je kwalitatieve data voor nodig die je kunt vertalen naar je bedrijfsprocessen.

Hoe kunnen we bijvoorbeeld onze engineers slimmer onderhoud laten doen en hoe kunnen we de kennis die we opbouwen vanuit garantie gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe ovens. Voorheen werden hier maandelijks handmatige berekeningen voor gemaakt, een arbeidsintensief proces waarvan de uitkomst lastig te valideren was. Kortom, de nachtmerrie van elke controller.

Als antwoord op de behoefte van Collins Aerospace ontwikkelde Creates een oplossing waarin de bedrijfsgegevens uit de verschillende systemen worden verzameld en gestructureerd, een kubus. Deze oplossing is zo gebouwd dat hij ook eenvoudig kan worden gekoppeld aan het financiële systeem. Gevolg: overzicht, inzicht en betrouwbare cijfers waarmee je valide sturingsinformatie hebt, en dus beter in staat bent je business de juiste richting te geven. Ook is met de kubus de afhankelijkheid van één specifieke collega die de kennis en kunde van het systeem heeft, verdwenen – een riskante situatie waar Joram vanaf wilde. “Vanuit het controle perspectief is de kubus ideaal, want je baseert je op betrouwbare data. Daarnaast kan je data correleren waardoor nieuwe inzichten ontstaan. Alles gaat sneller én we kunnen nu spreken van kwalitatieve data.”

BEDRIJFSDOELSTELLINGEN WAARMAKEN

Heeft de geboden oplossing de bedrijfsdoelstellingen van Collins Aerospace waargemaakt? "Jazeker", zegt Joram. "In eerste instantie is Finance ermee geholpen: het proces is nu eenvoudiger en betrouwbaarder, waardoor geld en tijd worden bespaard."

BESPARING VAN TIJD EN GELD

“Voor de kwartaalberekening op de garantieverplichting kunnen we zeggen dat we met een factor 12 sneller zijn (van 24 dagen naar 1 dag), en voor de maandelijkse rapportages met een factor 4 (van 4 uur naar 1 druk op de knop). Met één druk op de knop krijg ik inzicht, daarvan krijg ik een glimlach op mijn gezicht”, aldus Joram. Maar ook op bedrijfsniveau heeft de kubus veel gebracht. Het Management Team heeft dankzij Creates meer inzicht in het hoe en waarom van kostenposten. Zij krijgt daardoor meer grip op de business en kan dus beter bijsturen. Het betaalt zich uit: naast de versnelling is er het inzicht om kritische resources in te zetten daar waar zij het grootste verschil kunnen maken ten aanzien van de bedrijfsdoelen.

SAMENWERKING MET CREATES

“Wij werken al meer dan 10 jaar samen met Creates. Ze durven ons te challengen en bieden oplossingen die heel dicht tegen ons primaire proces aanzitten. Ik denk dat je dan goed kunt luisteren en echt wilt begrijpen wat wij nodig hebben,” aldus Joram. “Doordat Creates onze businessvraag heel goed heeft vertaald naar de juiste techniek, hebben wij nu met één druk op de knop toegang tot de juiste sturingsinformatie.” Een mooier compliment kan Creates zich niet wensen.