Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass Power BI report design op 30 oktober

Creates maximaliseert rendement overgenomen bedrijven Normec

Normec test, inspecteert en certificeert, zodat organisaties veilig, snel en (kosten)efficiënt kunnen innoveren en verbeteren. Met intelligent, gedegen en onafhankelijk onderzoek en rapportages combineert Normec vakinhoudelijke expertise met excellente IT-gedreven dienstverlening. Normec werkt vanuit twee business units: Life Safety & environment (LSE) en Foodcare. Normec is in 2015 opgericht en heeft in die periode veel bedrijven overgenomen en is exponentieel gegroeid.

De uitdaging

Door de snelle groei en vele overnames van bedrijven was het lastig en tijdrovend alle onderdelen van Normec op dezelfde manier te sturen. Ieder onderdeel heeft eigen stuurinformatie beschikbaar waardoor het lastig was om een totaaloverzicht te krijgen van financiële en operationele stuurinformatie (omzet en winst en operatie). Het was arbeidsintensief om elke maand de juiste cijfers van elk bedrijfsonderdeel te krijgen. Dit kost maandelijks twee dagen van 1 FTE. 

Bij elk nieuw overgenomen bedrijf was het weer een uitdaging om snel inzicht te krijgen in cijfers, processen, KPI’s en sturing. Bovendien was Normec bezig met het kunnen rapporteren over de ESG criteria.

Aanpak & oplossing

Creates heeft Normec geholpen grip te krijgen op de bedrijfsonderdelen en -overnames door te focussen op processen, data en technologie. We hebben daarvoor de volgende zaken geoptimaliseerd of gerealiseerd:

  • Op basis van de KPI’s waar Normec op wenst te sturen is een vast formaat ontwikkeld en zijn briefings opgesteld voor het aanleveren van KPI data door de bedrijfsonderdelen;
  • De offline data (lokale Excel bestanden) zijn naar de Azure cloud verplaatst;
  • Op basis van de KPI’s zijn standaard Power BI rapporten gecreëerd ten behoeve van management rapportages voor de board;
  • Diverse datastromen zijn geautomatiseerd voor het automatisch verversen van de data in de Power BI rapporten.

Resultaat

Met de standaardisering van KPI’s, automatiseren van datastromen en heldere management rapportages in Power BI hebben de board en management van Normec meer grip en sturing op financiën en de operatie. Hierdoor kan Normec het maximale rendement uit haar bedrijven halen en worden doelstellingen behaald. Effecten van de aanpak en oplossing van Creates zijn verder:

  • Efficiëntie in de operatie met een maandelijkse besparing van 2 dagen voor het verzamelen en presenteren van KPI’s;
  • Het sneller integreren van een bedrijf na overname doordat er sneller inzicht is in de situatie en uitdagingen van het bedrijf en tijdig kunnen bijsturen;
  • Door inzicht in juiste productiviteitscijfers over alle bedrijven heen verloopt het budgetteringsproces soepeler.

"Opvallend aan de werkwijze van Creates is hun positief-kritische houding, onze business leren begrijpen en voortdurend actief meedenken. Creates’ houding hielp ons scherp te blijven op de vraag. Creates heeft ons kunnen voorzien in onze behoefte aan inzicht in voortgang. We kijken terug op een prettige samenwerking."

Myrna van Engelen - Normec Group