Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Ian
26-5-2023 - 5 min

Wat is Microsoft Fabric?

Data is het speerpunt van veel organisaties en Microsoft speelt hier maximaal op in met de lancering van Microsoft Fabric. Tijdens de Microsoft Build, de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars, is Microsoft Fabric aangekondigd.

Wat is het nieuwe end-to-end data en analytics platform? En moet je als organisatie je huidige (net ontwikkelde) data platform migreren? In dit artikel gaan we dieper in op diverse vragen evenals de services rondom Fabric die nodig zijn om met data aan de slag te gaan.

In dit artikel behandelen we:

Microsoft Fabric is het AI modern data platform

Microsoft Fabric is een alles-in-één analyseoplossing voor ondernemingen die alles omvat. Van data verplaatsing tot data science, Real-Time Analytics en business intelligence. Het biedt een uitgebreide reeks services, waaronder data lake, data engineering en data integratie, allemaal op één plek.

Bundeling van data services

Fabric bundelt de data services die een datateam voorheen alleen kon terugvinden in verschillende diensten, in één platform. Voorheen had elke dienst een eigen portaal waar je je werk moest uitvoeren. Denk hierbij aan Azure Synapse Analytics, Azure Data Factory en Power BI. 

Microsoft Fabric brengt deze allemaal samen binnen één portaal (app.fabric.microsoft.com). Hiermee wordt het eenvoudiger en sneller om een modern data platform neer te zetten.

Volledig SaaS

Het platform is volledig gebouwd op basis van Software as a Service (SaaS) waardoor iedere organisatie hier eenvoudig vanuit een browser gebruik van kan maken. 

Afbeelding Microsoft Fabric platform

Welke data services zitten erin?

De interface van dit portaal lijkt erg veel op wat we kennen van Power BI (app.powerbi.com). Het lijkt er dus op dat deze ook als basis heeft gediend bij het ontwerp. Een belangrijke toevoeging is dat je nu vanuit het portaal de verschillende data services kan benaderen vanuit de volgende categorieën:

  • Power BI
  • Data Factory
  • Data Engineering
  • Data Science
  • Data Warehouse
  • Real-time Analytics

Ik licht deze een voor een kort toe in onderstaande paragrafen.

Power BI

Power BI is een leading Business Intelligence platform waarmee data-analyses, visualisaties en meer te maken zijn. Het heeft nu direct toegang tot alle data in Fabric waarmee organisaties nog sneller betere beslissingen kunnen nemen.

Data Factory

Orkestreren van gegevensstromen. Met Data Factory kan eenvoudig data vanuit een veelvoud van externe systemen ontsloten worden in Fabric. Standaard zijn er meer dan 200 connectors die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld on-premises en cloud omgevingen te verbinden.

Data Engineering

Data ontsluiten en prepareren. Een Spark-platform waar data engineers data kunnen ontsluiten, transformeren, bewerken en beschikbaar kunnen stellen in een lakehouse.

Data Science

Machine learning modellen. Data Science biedt de mogelijkheid om machine learning modellen te bouwen, implementeren en operationeel te maken in je eigen IT-landschap. Data scientists kunnen hun hart ophalen en los gaan met data, voorspellingen en meer.

Data Warehouse

Opslag en rekenkracht in één omgeving maar volledig gescheiden. Het stelt organisaties in staat grote volumes data op te slaan en met maximale rekenkracht met de data te werken.

Real-Time Analytics

Werken met streaming data. Real-Time Analytics is de motor om data uit allerlei bronnen (apps, IoT-apparaten, menselijke interacties en meer) te analyseren. Vaak is dit semi-gestructureerde data waarvan de indeling regelmatig wijzigt. Real-Time Analytics is in staat deze data te verwerken in grote volumes.

Afbeelding services app.fabric.microsoft.com

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen met een modern data platform.

OneLake, de basis van alle data services in Microsoft Fabric

OneLake is de basis waarop alle Fabric-services zijn gebouwd. Het is ingebouwd in de Fabric-service gebaseerd op het open formaat Delta. Het biedt daardoor een geünificeerde locatie om alle gegevens op te slaan waar de verschillende diensten mee werken.

Alle data gecreëerd vanuit de verschillende services is via OneLake direct onderling uitwisselbaar en bruikbaar. Je kan OneLake eigenlijk zien als OneDrive voor data.

Afbeelding OneLake

Hoe ga je om met Versiebeheer in Microsoft Fabric?

Net als met Power BI werk je in Fabric samen binnen werkplekken. Dit zorgt er voor dat verschillende rollen (Data Engineer, Data Scientist en Analytics Engineer) binnen een team kunnen samenwerken binnen één logische werkruimte. Een belangrijke voorwaarde om met elkaar samen te werken is versiebeheer.

Met Microsoft Fabric is ook een integratie met Devops GIT aangekondigd. Werkplekken kunnen nu gekoppeld worden aan een Devops GIT repository.

Kers op de taart is dat dit nu ook eindelijk mogelijk is voor Power BI om met versiebeheer om te gaan.

Afbeelding instellingen werkruimten versiebeheer Microsoft Fabric

Welke Licenties kent microsoft Fabric?

Maar hoe verhoudt zich dit tot de bestaande capaciteiten en licenties die we kennen van Power BI? Dit kan je uitgebreid hier teruglezen: Microsoft Fabric licenses - Microsoft Fabric | Microsoft Learn.

Het komt erop neer dat Microsoft de bestaande Power BI licentievormen aangevuld heeft met “Fabric” die vanuit Office 365 of als Azure SKU aan te schaffen is. 

Prijzen van licenties

Op moment van schrijven zijn de kosten niet bekend. Wat we wel kunnen zien is dat de F8 SKU van Fabric op hetzelfde niveau ligt is als de Power BI Embedded SKU EM1/A1, deze kost ongeveer € 667,- per maand.

Fabric biedt lagere SKU’s aan beginnend bij F2 wat hint op mogelijk een maandelijkse investering van ongeveer € 200 - 300,- per maand.

Dit is echter speculatie en we zullen dit opnieuw moeten bekijken op het moment dat de prijzen bekend zijn.

Moet ik van Azure Synapse Analytics overstappen naar Microsoft Fabric?

Fabric kan je zien als de volgende generatie van Synapse Analytics. Synapse-ervaringen zijn grotendeels verplaatst, dus de UX van de diensten van Fabric (bijv. notebooks en pipelines) voelen relatief vertrouwd aan.

Power BI is als het ware onderdeel geworden van Microsoft Fabric, terwijl het in Synapse slechts een integratiepunt was. Binnen Synapse voelden diensten soms “los” van elkaar, met OneLake binnen Fabric werken alle diensten met hetzelfde type opslag; Delta.

Microsoft zal echter moeten erkennen dat er klanten van Azure Synapse Analytics zijn met een grote bestaande gegevensverzameling in Synapse. Zij hebben een manier nodig om deze te migreren.

Ik denk dat het veilig is om aan te nemen dat Azure Synapse daarom voorlopig niet zal verdwijnen. Als migreren naar Fabric niet op je korte termijn radar staat, hoef je je denk ik geen zorgen te maken. Ik denk wel dat het veilig is om aan te nemen dat Microsoft Fabric het leeuwendeel van de aandacht zal krijgen. Verwacht dus niet veel innovatie meer aan de kant van Synapse, tenzij het ook ten goede komt aan Fabric.

Ga er zelf mee aan de slag

Microsoft Fabric is nog in ‘Preview’, wat betekent dat de services nog niet officieel is gelanceerd en soms nog tot onverwachte foutmeldingen kan leiden. Microsoft biedt een proefperiode aan van 60 dagen om het gratis te proberen. Hier kan je meer informatie terugvinden: Fabric (preview) trial - Microsoft Fabric | Microsoft Learn.

Vraag een adviesgesprek aan!

Benieuwd naar de impact van Microsoft Fabric? Wij helpen je graag.

Neem contact op

Over de schrijver

Ian

Ian creates Business Intelligence solutions and gives clear insights with stunning visuals!

LinkedIn