Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Bjorn
27-1-2020 - 1 min

Webtoegankelijkheid: onze visie op digitale inclusiviteit

Gemeente.nu noemt 2020 ‘het jaar van de waarheid’ voor webtoegankelijkheid. Alle gemeentelijke websites moeten vanaf 23 september namelijk aantoonbaar te gebruiken zijn voor mensen met een beperking. Creates steunt een toegankelijk internet voor iedereen.

Creates service desk

Wie wel eens een vacature voor een IT- of webredactiefunctie bij de overheid onder ogen heeft gehad, zal bekend zijn met het begrip ‘accessability’ oftewel ‘webtoegankelijkheid’. Dit is een begrip dat steeds belangrijker zal worden, met name voor overheidswebsites en -apps, maar vanuit het werkveld bereiken mij geluiden dat webtoegankelijkheid nog een vrij onbekend concept is. Tijd om de basisfeiten op een rijtje te zetten!

Wat is webtoegankelijkheid?

Webtoegankelijkheid is ervoor zorgen dat er geen barrières zijn die interactie met of toegang tot websites op het World Wide Web verhinderen. Daarbij moet je in de eerste plaats denken aan moeilijkheden die kunnen worden ondervonden door mensen met fysieke handicaps.

Soms wordt de eis van toegankelijkheid nog verder uitgebreid naar mensen met sociaal-economische beperkingen. In sommige landen is het internet niet goed toegankelijk door armoede en problemen op het gebied van bandbreedte en snelheid. In de Nederlandse context zijn vooral mensen met een visuele beperking – dus blind of slechtziend – de groep waar webbouwers zich op richten.

Het basisdocument rond webtoegankelijkheid bestaat uit de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze leidraad van het World Wide Web Consortium (W3C) bestaat uit een verzameling richtlijnen voor de toegankelijkheid van webcontent, gericht op mensen met een beperking. Het volgen van deze richtlijnen maakt content met name toegankelijker voor externe hulpmiddelen zoals een screen reader. De laatste versie van WCAG is 2.1, gepubliceerd in juni 2018.

In ons land bestaan diverse initiatieven die de regels volgen die in de WCAG zijn opgesteld. Vooral de Stichting Accessibility deelt kennis om internet bereikbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen. Overheidswebsites, maar ook semi-overheidssites als reisplanner 9292, hebben accessability voorop staan. Alle gemeentelijke websites moeten vanaf 23 september aantoonbaar te gebruiken zijn voor mensen met een beperking. Deze websites zijn immers bedoeld voor alle Nederlandse burgers.

Waarom Creates toegankelijk wil zijn

De trend is dat niet alleen het internet, maar alle webtools en online omgevingen voor steeds meer mensen goed te gebruiken zijn. Dat is een ontwikkeling die we bij Creates van harte ondersteunen. Wij vinden dat onze digitale producten voor iedereen beschikbaar moeten zijn, ongeacht iemands beperkingen. Ons doel is inclusiviteit: de online wereld is tegenwoordig een belangrijke manier om te communiceren en kennis op te doen, en iedereen moet hier gebruik van kunnen maken.

Op die manier hopen we de obstakels die een beperking vormen, te kunnen overwinnen. Wat we nu zien als handicap van een persoon is eigenlijk alleen een beperking in de manier hoe we met elkaar communiceren. Als we dat probleem hebben opgelost, is er geen handicap meer.

Meer weten? Download hieronder onze whitepaper

WP5 Cover WP5 Content

DOWNLOAD ONZE WHITEPAPER: WEBTOEGANKELIJKHEID

We spreken van webtoegankelijkheid wanneer de barrières zijn weggenomen die interactie met of toegang tot websites verhinderen. In deze whitepaper geven we 5 tips.

RELEVANTE ARTIKELEN

Over de schrijver

Bjorn

Bjorn creates awesome online Experiences. Dit doet hij vanuit zijn passie voor Customer Experience, UX en het maken van geweldige belevingen samen.

LinkedIn