Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass Power BI report design op 30 oktober

Annelie
23-6-2024 - 4 min

Wat is een ESG-rapportage en wat heeft jouw bedrijf eraan?

In de moderne zakenwereld is duurzaamheid niet langer een optie, maar een noodzaak. Bedrijven wereldwijd worden geconfronteerd met groeiende druk van stakeholders, klanten en regelgevende instanties om transparant te zijn over hun milieu-, sociale en bestuurspraktijken (ESG). Maar hoe zorg je ervoor dat je bedrijf niet alleen voldoet aan deze eisen, maar ook zijn impact maximaliseert? Hier komt Creates in beeld.

ESG wat is dat?

ESG, wat staat voor ‘Environment, Social, Governance’ (milieu, sociaal, goed bestuur), is een concept dat tot nu toe vooral in de internationale financiële wereld wordt gebruikt. Het betreft niet-financiële cijfers die inzicht geven in de langetermijnvisie en aansturing binnen een bedrijf. Deze cijfers zeggen veel over de toekomstbestendigheid van een bedrijf. Voorbeelden van ESG-rapportages zijn CO2-uitstoot, uitbuiting, belastingontduiking en corruptie.

Verplichte werking ESG-rapportage

ESG-rapportage biedt bedrijven de mogelijkheid om hun duurzaamheidsprestaties te meten, beheren en communiceren. Het helpt bij het identificeren van risico's en kansen, en draagt bij aan een verbeterde reputatie en investeerdersrelaties. Met de stijgende verwachtingen rond ESG-compliance, is het essentieel voor bedrijven om robuuste rapportagesystemen te implementeren.

Er is wetgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die grote bedrijven verplicht om niet-financiële prestaties te rapporteren vanaf 2023. Deze richtlijn verplicht grote bedrijven en beursgenoteerde KMO's om te rapporteren over hun ESG-prestaties. De eerste rapporten volgens deze richtlijn zullen in 2025 gepubliceerd moeten worden, wat betekent dat bedrijven nu al moeten beginnen met het verzamelen van de benodigde gegevens. Dit geldt voor bedrijven met minimaal 250 medewerkers, een jaaromzet groter dan 40 miljoen euro of een balanstotaal groter dan 20 miljoen euro. Deze wetgeving breidt zich mogelijk uit naar kleinere organisaties in de toekomst.

Wat schiet ik er zelf mee op?

ESG-rapportage biedt bedrijven diverse voordelen:
•    Kosten besparen: Door inzicht te krijgen in niet-financiële factoren zoals energieverbruik en afvalverwerking, kunnen bedrijven besparingskansen en risico’s beter in kaart brengen.
•    Voorbereid op toekomstige ontwikkelingen: Bedrijven die inzicht hebben in hun eigen impact kunnen beter anticiperen op nieuwe regelgeving.
•    Aantrekkelijker voor investeerders: Niet-financiële cijfers geven inzicht in de toekomstbestendigheid van een bedrijf, wat kan leiden tot betere financieringsvoorwaarden.
•    Imago verbeteren: Transparantie over de impact op de samenleving wordt gewaardeerd door klanten, potentiële medewerkers en andere stakeholders.

Goed idee: maar waar begin ik?

Start met de zaken waar je als bedrijf de grootste maatschappelijke impact hebt. Hoewel de richtlijnen nog in ontwikkeling zijn, biedt het nu starten met ESG data te verzamelen en dus je toekomstige ESG-rapportage te bepalen. Dit geeft je de mogelijkheid om het op je eigen tempo te regelen zonder druk van buitenaf. 
Creates is je datapartner. Naast ESG zijn er mogelijk ook behoefte aan andere data inzichten. Dan is het interessant om te investeren in een toekomstvast dataplatform. Wij maken gebruik van krachtige visualisaties om uw ESG-gegevens op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier te presenteren. En het gebruik van de inzichten, dat is waar het om draait. 

Wil je meer weten over de ESG-rapportage? Kijk dan hier

Wat moet er in een uitgebreide ESG rapportage staan?

...en moet mijn organisatie eraan voldoen?

Meer weten!

Over de schrijver

Annelie
LinkedIn