Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Bjorn
12-1-2024 - 3 min

De European Accessibility Act: Waarom je nu al moet richten op een toegankelijke website

De European Accessibility Act (EAA) is een wetgeving die tot doel heeft de toegankelijkheid van goederen en diensten te verbeteren voor mensen met een beperking. Hoewel de implementatie van deze wet pas in 2025 volledig van kracht wordt, is het voor Nederlandse bedrijven met een website van groot belang om nu al stappen te ondernemen om te voldoen aan de toegankelijkheidseisen. In dit blogartikel zullen we de European Accessibility Act bespreken en waarom Nederlandse bedrijven hun websites toegankelijker moeten maken.

Wat is de European Accessibility Act

De European Accessibility Act is een wetgeving die in 2019 door de Europese Unie werd aangenomen. Het doel van deze wet is het verbeteren van de toegankelijkheid van goederen en diensten, met name voor mensen met een beperking. Hierbij valt te denken aan fysieke producten, maar ook aan digitale diensten zoals websites en mobiele applicaties.

Wat valt er onder de European Accessibility Act

Hieronder staat een lijst van de producten en diensten waar de European Accessibility Act effect op gaat hebben:

 • Computers en besturingssoftware
 • E-books
 • Webshops
 • Pinautomaten, ticketservices en incheckmachines
 • Smartphones
 • TV-apparatuur met betrekking tot digitale televisiediensten
 • Telecommunicatiediensten, zoal de apps en websites van je provider
 • Audiovisuele mediadiensten, zoals Netflix, Videoland en Spotify
 • Online en offline diensten die te maken hebben met transport, zoals kaartjesautomaten, apps en websites
 • Alle financiële diensten, zoals internetbankieren

Alle producten en diensten uit de bovenstaande lijst moeten volledig bruikbaar zijn voor alle Europeanen, dus ook voor mensen met een beperking. Alle producten en diensten die hier verkocht worden, moeten voldoen aan deze eis.

Waarom is toegankelijkheid belangrijk

Toegankelijkheid is van cruciaal belang om gelijke kansen te creëren en inclusie te bevorderen. Door ervoor te zorgen dat mensen met verschillende beperkingen, zoals visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen, zonder problemen kunnen navigeren op websites, worden digitale drempels weggenomen. Dit vergroot niet alleen de toegang tot informatie en diensten voor mensen met een beperking, maar ook voor ouderen en anderen die beperkte digitale vaardigheden hebben.

Zie ook: webtoegankelijkheid onze visie op digitale inclusiviteit

Voordelen voor Nederlandse bedrijven

Compliance met wetgeving: Tegen 2025 moeten alle bedrijven binnen de EU voldoen aan de toegankelijkheidseisen van de European Accessibility Act. Door nu al stappen te ondernemen om hun websites toegankelijk te maken, kunnen Nederlandse bedrijven voorkomen dat ze tegen die tijd achterlopen op de wetgeving. 

Vergroting van de klantenkring: Een toegankelijke website stelt bedrijven in staat om een veel bredere doelgroep te bereiken. In Nederland alleen al zijn er meer dan 4 miljoen mensen met een beperking. Het is dus een enorme zakelijke kans om deze groep beter te bedienen en hun koopkracht aan te boren. 

Verbetering van het imago: Door toegankelijkheid serieus te nemen, tonen bedrijven hun betrokkenheid bij inclusie en diversiteit. Het implementeren van toegankelijkheidsvoorzieningen laat zien dat zij zich bekommeren om alle klanten, ongeacht hun beperkingen, en kan het imago van het bedrijf aanzienlijk verbeteren. 

Hoe kunnen bedrijven hun websites toegankelijker maken

 • Gebruik van een goede webrichtlijnen: 
 • Alt-teksten voor afbeeldingen 
 • Duidelijke navigatie en overzichtelijke structuur 
 • Duidelijke en toegankelijke teksten 
 • Ondertiteling en transcripties voor video's 
 • En meer https://www.w3.org/WAI/standards-guidelines/wcag/

Testen en evalueren:

 • Voer toegankelijkheidstesten uit om te controleren of aan de richtlijnen wordt voldaan
 • Laat de website door verschillende gebruikers testen met verschillende beperkingen

Conclusie

Met de komst van de European Accessibility Act is het essentieel voor Nederlandse bedrijven om hun websites toegankelijker te maken. Door te voldoen aan de toegankelijkheidseisen, kunnen bedrijven niet alleen aan de wetgeving voldoen, maar ook een grotere klantenkring bereiken en hun imago verbeteren. Het is belangrijk dat bedrijven nu al stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat hun websites toegankelijk zijn vóór 2025. Door webrichtlijnen te volgen en regelmatig te testen en evalueren, kunnen Nederlandse bedrijven zich voorbereiden op de toekomst van inclusieve digitale diensten.

Over de schrijver

Bjorn

Bjorn creates awesome online Experiences. Dit doet hij vanuit zijn passie voor Customer Experience, UX en het maken van geweldige belevingen samen.

LinkedIn

Gerelateerde artikelen