Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Iris
29-11-2023 - 3 min

Een duurzame website? Zo doe je dat! Sustainable design

Voor veel organisaties is het inmiddels een kernwaarde: duurzaamheid. In eerste instantie denk je dan misschien aan initiatieven als je eigen beker meenemen, een biologische kantine en fietsplannen. Maar wist je dat je ook je website kan verduurzamen? 

Internetgebruik in zijn geheel is goed voor 3,7% van de CO2 uitstoot. Er zijn gelukkig manieren waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw website zo min mogelijk energie kost.

Sluit je aan bij een groene hosting

Om te beginnen bij de basis: zit je al bij een groene hostingprovider? Een datacenter verbruikt veel energie. Een groene hostingprovider maakt onder andere gebruik van groene stroom en milieuvriendelijke koelsystemen.

Je kunt op deze site controleren of jouw website op groene stroom draait: https://www.thegreenwebfoundation.org/ 

Optimaliseer je SEO, flows en navigatie

Als gebruikers snel op de juiste plek op je website zijn, hoeven er minder pagina’s te worden geladen. En wordt er dus minder energie verbruikt. Hiermee maak je je site dus niet alleen gebruiksvriendelijker, maar ook duurzamer.

Maak bewuste design keuzes

Ook in het design van je site kun je duurzame keuzes maken. Allereerst door de kleuren die gebruikt worden. Met dark mode kunnen gebruikers stroom besparen. Het kost namelijk minder energie om zwarte pixels te tonen dan witte. Ook kost het minder energie om groene of rode pixels te tonen dan blauwe.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om enkel systemfonts te gebruiken. Deze lettertypes heeft iedereen op zijn device staan en hoeven dus niet te worden ingeladen. Maar ook custom fonts kun je optimaliseren waardoor ze minder zwaar worden om in te laden.

Zo kun je ervoor kiezen om alleen de tekens die je gebruikt in te laden en om gebruik te maken van een Web Open Font Format (WOFF). WOFF fonts zijn gecomprimeerd en daardoor laden ze sneller.

Het gebruik (micro)animaties kan ook erg zwaar zijn. Wees dus kritisch op de toepassing hiervan. Voegt het hier écht iets toe aan de gebruikerservaring?

Optimaliseer je bestanden

Hoe groter en zwaarder je website is, hoe meer energie het kost om deze te kunnen laden. Let bij het gebruik van afbeeldingen en video’s daarom op de bestandsgrootte en bestandtypes. Zo kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van WebP afbeeldingen. Deze zijn volgens developers van Google 26% kleiner dan PNGs en tussen de 25-34% kleiner dan JPEG afbeeldingen. Verder zou je, als het design het toelaat, ook kunnen kiezen om afbeeldingen te vervangen voor een (vector) illustratie.

Om niet alles tegelijk te laden, kun je ook gebruik maken van lazy loading. Dit houdt in dat content pas worden geladen op het moment dat een gebruiker naar die plek op de pagina scrolt.

Wees kritisch op wat je meet 

Het kan heel waardevol zijn om dingen op je website te meten. Echter kost alles wat je meet en alle data die je opslaat energie. Veel van die data wordt niet gebruikt. Wees daarom kritisch op wat je meet, met welk doel en voor welke periode.

Al deze tips dragen bij aan een snellere website. Een snelle website kost minder energie om te laden en zorgt bovendien voor een fijnere gebruikerservaring en een hogere ranking in de zoekmachines.

Wil jij naast deze tips meer weten over hoe jouw website duurzamer kan? Neem dan contact met ons op.

De 10minwalks video over dit onderwerp bekijk je hier:

Wil jij jouw website duurzamer maken?

Maak een afspraak met Iris om hierover door te praten.

Maak een afspraak met Iris

Over de schrijver

Iris

Iris creates beautiful and easy to use digital user experience designs that increase adoption of technology.