Overslaan en naar de inhoud gaan

šŸ“… Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Barend
22-8-2023 - 3 min

Hoe je SEO voor voice search optimaliseert?

In de afgelopen jaren heeft voice search een enorme opkomst doorgemaakt. De manier waarop mensen online zoeken is veranderd. Met de groei van spraak gestuurde assistenten zoals Siri, Google Assistant en Alexa, wordt het steeds gebruikelijker voor mensen om hun zoekopdrachten uit te voeren door simpelweg te praten tegen hun devices.

Deze verschuiving heeft impact op zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het dwingt marketeers en om hun strategieƫn aan te passen om in te spelen op deze nieuwe manier van zoeken.

Het groeiende belang van voice search 

Voice search is snel een belangrijk onderdeel geworden van het dagelijks leven van veel mensen. Met de opkomst van smartphones en slimme luidsprekers kunnen gebruikers nu snel informatie opzoeken met alleen hun stem. In 2022 gebruikte wereldwijd ongeveer 21-22 procent van internetgebruikers voice search om informatie te vinden.

Een van de belangrijkste redenen voor de populariteit van voice search is dat het sneller en handiger is dan typen. Mensen kunnen hun zoekopdrachten natuurlijker formuleren in gesproken taal, waardoor de interactie met zoekmachines veel intuĆÆtiever wordt. Bovendien zijn spraak gestuurde assistenten beter in staat om context te begrijpen, wat resulteert in meer relevante zoekresultaten.

Hoe voice search SEO beĆÆnvloedt

De opkomst van voice search heeft de manier waarop zoekmachines zoekopdrachten interpreteren en presenteren, aanzienlijk beĆÆnvloedt. Het gaat meer dan ooit om het beantwoorden van vragen.

Daarbij moet je vooral de intentie van de gebruiker kennen. Kijk daarom extra goed naar de volgende aspecten om bij spraak gestuurde zoekopdrachten jouw content te laten verschijnen: 

  • Long-tail zoekwoorden worden belangrijker: Bij het uitvoeren van een spraak gestuurde zoekopdracht gebruiken mensen meestal natuurlijke, volledige zinnen in plaats van korte trefwoorden. Hierdoor worden long-tail zoekwoorden relevanter, omdat ze beter overeenkomen met de natuurlijke taal die wordt gebruikt in spraak gestuurde zoekopdrachten. Een voorbeeld is: hoe maak je een goede espresso?
  • Conversational Search: Met voice search worden zoekopdrachten vaak in de vorm van vragen gesteld. Gebruikers stellen vragen zoals "Wat is het weer vandaag?" of "Waar is het dichtstbijzijnde cafĆ©?" Om hierop in te spelen, moet je content optimaliseren voor vraag-en-antwoordformaten en zorgen voor duidelijke en directe antwoorden.
  • Featured Snippets en "Position Zero": Featured snippets, ook wel bekend als "position zero" in de zoekresultaten, zijn essentieel geworden voor voice search. Deze geselecteerde fragmenten verschijnen boven de organische zoekresultaten en worden vaak als antwoord gebruikt door spraak gestuurde assistenten. Het optimaliseren van content om als een featured snippet te worden weergegeven, vergroot de kans om in voice search-resultaten te verschijnen.
  • Lokale SEO en voice search: Veel voice search-opdrachten hebben een lokaal karakter, zoals "Waar kan ik pizza bestellen?" of "Welke restaurants zijn hier in de buurt?" Het optimaliseren van lokale SEO-elementen zoals Google Mijn Bedrijf en het opnemen van relevante locatiegegevens wordt steeds belangrijker om de lokale vindbaarheid te vergroten.
  • Snellere laadtijden: Voice search-gebruikers verwachten snelle antwoorden, dus laadsnelheid is kritischer dan ooit. Websites moeten geoptimaliseerd zijn om snel te laden. Daarmee voldoe je aan de verwachtingen van gebruikers en rank je beter in organische search.

Conclusie 

Voice search is niet langer een opkomende trend, maar een blijvende verschuiving in zoekgedrag. Met steeds meer mensen die gebruik maken van spraak gestuurde zoekopdrachten is het cruciaal voor marketeers om hun SEO-strategieƫn aan te passen aan deze nieuwe situatie.

Door te focussen op natuurlijke taal, long-tail zoekwoorden en lokale SEO, evenals het verkrijgen van featured snippets, kun je een top positie in organische search bereiken. Daarmee vergroot je het bereik van je merk en win je vertrouwen van bezoekers.

Over de schrijver

Barend

Barend adviseert organisaties hoe customer experience, online kanalen en technologie zoals generative AI strategisch ingezet kunnen worden om de visie, ambities en doelen te verwezenlijken. 4-voudig Sitecore MVP Strategy (2019-2022). Barend geeft strategische workshops voor digitale strategie, roadmaps en inzet van generative AI.

LinkedIn

Meer over SEO