Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Ralph
17-7-2023 - 5 min

Versiebeheer Power BI door GIT integratie

Beter laat dan nooit…

Tot op heden was het niet mogelijk om gelijktijdig met meerdere ontwikkelaars aan Power BI producten te werken en de ontwikkelingen gemakkelijk samen te voegen. Een integratie met GIT was technisch al mogelijk, maar het nadeel hiervan was, dat wanneer er gelijktijdig werd ontwikkeld aan een Power BI bestand, wijzigingen niet eenvoudig samengevoegd konden worden. Het resultaat: de versie waarin jij ontwikkelde was mogelijk niet de laatste. Deze drempel zorgde er voor dat veel mensen versiebeheer met Power BI links lieten liggen.

Afbeelding funny

Integratie met Azure DevOps GIT

Microsoft heeft tijdens het Build 2023 event Fabric aangekondigd dat er een flink aantal functionaliteiten zijn toegevoegd aan Power BI. Een belangrijke functionaliteit is dat het mogelijk wordt om Power BI werkruimtes te integreren met Azure DevOps GIT. Deze integratie maakt het volgende mogelijk:

  • Versiebeheer op Power BI rapporten en datasets 
  • Het terughalen van vorige versies
  • Gelijktijdig met andere Power BI ontwikkelaars aan Power BI files werken met behulp van Git branches

Het is belangrijk om te melden dat deze functionaliteit (zoals Fabric) beschikbaar is als public preview. Alles over Fabric vind je op onze dossierpagina.

Hoe werkt het?

Ontwikkelen in GIT met Power BI ondersteunt twee scenario’s:

  1. Ontwikkelen met behulp van desktop clienttools, zoals Power BI Desktop voor rapporten en datasets, of VS Code voor Notebooks.
  2. Online ontwikkelen in een aparte Power BI werkruimte. Elke ontwikkelaar heeft daarbij een andere werkruimte waar hij/zij de eigen, aparte vertakking (branch) verbindt, de inhoud synchroniseert naar die werkruimte en vervolgens weer commit naar de branch (zie onderstaande afbeelding).

Ontwikkelen met desktop clienttools

Scenario één wordt (voor wat betreft Power BI rapporten en datasets) ondersteund met de juni 2023 versie van Power BI Desktop. Deze versie ondersteunt zogenaamde Power BI project bestanden. Hier zullen we een aparte blog aan wijden.

Online in je browser ontwikkelen

Punt twee gaat uit van het online ontwikkelen binnen een Power BI werkruimte. Werkruimtes binnen Power BI zijn vaak gedeeld. Dat wil zeggen dat alle wijzigingen die hierin worden gedaan, ook direct invloed hebben op (de datasets en rapporten van OF het werk van) andere gebruikers en ontwikkelaars binnen die werkruimte.

Microsoft raadt daarom aan om één privé werkruimte te creëren per ontwikkelaar. Meer informatie kan je hier terugvinden: Git integration branches - Microsoft Fabric

Afbeelding Power BI versiebeheer Git integration branches

Deze werkwijze kun je combineren met Power BI deployment pipelines. Meer informatie over deployment pipelines vind je hier: Overview of Fabric deployment pipelines - Microsoft Fabric

Power BI OTAP-straat

GIT integratie is te combineren met deployment pipelines binnen Power BI. Zo kun je een OTP-straat neerzetten. Onderstaand figuur laat zien hoe een privé werkruimte gekoppeld is aan een specifieke branch. Zodra deze branch is ‘ge-commit’ en samengevoegd met de main branch, worden de gewijzigde bestanden bijgewerkt in de FabricDemo[Dev] werkruimte.

Afbeelding Power BI Git OTAP-straat

Let wel op dat je na het samenvoegen een nieuwe branch creëert en koppelt binnen jouw ontwikkel werkruimte.

Door middel van de deployment pipeline kan de inhoud gemakkelijk worden doorgezet naar de test en productie werkruimten. Binnen een deployment pipeline kan je met behulp van parameters ervoor zorgen dat connecties ook veranderen naar de desbetreffende omgevingen (test en productie).

Voorlopige conclusie

De GIT integratie is een zeer belangrijke stap voorwaarts bij het professioneel ontwikkelen binnen de Power BI service. Een must voor Power BI ontwikkelaars. In deze blog hebben we uitgelegd hoe je versiebeheer kan toepassen wanneer je ontwikkelt vanuit de Power BI werkruimte. Een ander veel voorkomend scenario is dat men ontwikkelt vanuit Power BI desktop. In een volgende blog leggen we uit hoe dat er dan uit kan zien.

Over de schrijver

Ralph
LinkedIn

Ook interessant rondom Microsoft Fabric