Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Barend
22-1-2023 - 5 min

ChatGPT en SEO optimalisatie in Google doe je zo

ChatGPT is booming! Overal schieten de toepassingen als paddenstoelen uit de grond. ChatGPT is artificial intelligene (AI) of machine learning (ML) technologie om met tekst om te gaan. Ik laat het even buiten beschouwing wat het nu precies is, AI of ML. Als je aan ChatGPT zelf vraagt wat het is, krijg je het volgende antwoord:

"ChatGPT is een taalmodel dat is ontwikkeld door OpenAI. Het model is getraind op veel verschillende soorten tekst, waardoor het in staat is om tekst te genereren die lijkt op tekst die door een mens is geschreven. ChatGPT wordt vaak gebruikt voor taakgerichte conversaties, zoals chatbots, maar kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals SEO."

De toepassing waar ik het over wil hebben is zoekmachineoptimalisatie, oftewel SEO. SEO optimalisatie blijft een belangrijk aandachtspunt voor veel organisaties. Interessant dus om te kijken hoe ChatGPT kan fungeren als jouw SEO consultant. Of beter nog, van jou een SEO expert maken zodat jij jouw website(s) zelf kunt optimaliseren. 

De toepassingen vanuit SEO perspectief die ik zelf gebruik en in deze blog bespreek zijn de volgende:

  • Zoekwoorden alternatieven
  • Content creatie
  • Optimalisatie van bestaande content
  • Zoekwoordenanalyse en/of onderzoek op basis van tekst
  • SEO instructies, checklists, training

Hoe kan ChatGPT JOUW SEO verbeteren?

Er zijn een aantal manieren waarop ChatGPT jouw SEO kan verbeteren:

1.SEO zoekwoorden alternatieven

ChatGPT kan gebruikt worden om zoekwoorden te identificeren die relevant zijn voor een bepaald onderwerp. Door deze zoekwoorden te gebruiken in je content, kan je ervoor zorgen dat je website beter gevonden wordt in zoekmachines. Vraag ChatGPT bijvoorbeeld het volgende: "Wat zijn relevante alternatieve SEO zoekwoorden voor het onderwerp smart data platform?" . Zie https://sharegpt.com/c/yJ2UdCF voor een voorbeeld.

Afbeelding van ChatGPT output

2. Content creatie

Met ChatGPT kan je automatisch nieuwe content genereren voor je website. En dat werkt best aardig. In basis kun je een prompt geven als "Schrijf een blog over [onderwerp x]". Nog beter is om gedetailleerder te zijn en een prompt te geven zoals de volgende:

"Schrijf een blog over hoe ChatGPT kan helpen bij SEO optimalisatie van een website. Gebruik daarbij de volgende zoekwoorden: ChatGPT, SEO, zoekmachineoptimalisatie, artificial intelligence, machine learning, SEO ranking, Google, Google resultaten. Zorg ervoor dat de zoekwoorden ChatGPT en SEO in de heading 1 HTML <h1> tag voorkomen. Gebruik daarnaast de andere zoekwoorden in heading 2 HTML <h2> tag en heading 3 HTML <h3> tag voor koppen en maak zoekwoorden in de tekst dikgedrukt met de HTML <strong> tag. Het artikel moet ongeveer 800 woorden lang zijn en moet opsommingen bevatten voor de leesbaarheid."

Zoals je kunt zien geef je expliciete instructies rondom zoekwoorden, het aantal woorden en op welke wijze deze woorden terug moeten komen. Ik heb de proef op de som genomen en de content die ChatGPT genereerde scoorde aardig goed op SEO ranking. 

De gehele prompt zie je hier: https://sharegpt.com/c/39B53Zo.

3. SEO optimalisatie van bestaande content

ChatGPT kan ook gebruikt worden om bestaande content te analyseren en te optimaliseren. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat je content beter aansluit op de zoekintentie van de gebruiker en beter gevonden wordt in zoekmachines. Voorbeeld van een prompt is "Optimaliseer de volgende tekst voor SEO door de zoektermen customer experience, digital experience platform, sitecore, umbraco en data-gedreven toe te voegen: [copy-paste tekst]."

De gehele prompt zie je hier: https://sharegpt.com/c/SG9QEwX.  

4. Zoekwoordenanalyse en/of onderzoek op basis van tekst

Je kunt ChatGPT vragen op basis van een stuk tekst de beste zoekwoorden te vinden. De prompt die ik gebruikt heb is als volgt: "Geef suggesties voor zoektermen uit de volgende tekst: [copy-paste je tekst hier]. Je krijgt vervolgens een lijst met woorden uit je tekst die als zoekwoorden kunnen dienen. Uiteraard dien je nog verder onderzoek naar de opgegeven zoekwoorden te doen, zoals bijvoorbeeld het zoekvolume. Voor een voorbeeld, zie https://sharegpt.com/c/4kUXjMX.

5. SEO instructies, checklist, training

Net hoe je het wilt noemen, maar je kunt jezelf ook trainen door allerlei SEO gerelateerde tips en trucs te vragen. Ook kun je op sommige onderwerpen doorvragen. Een van de SEO aandachtspunten die ChatGPT je geeft is Linkbuilding. Door te vragen wat Linkbuilding is en hoe je dit aanpakt krijg je meer en meer inzicht in wat je moet doen. 

Neem bijvoorbeeld een kijkje naar de volgende "conversatie" over het onderwerp SEO: https://sharegpt.com/c/TXOHEjA. Voor je het weet heb je een compleet handboek voor SEO bij elkaar :).

Tips

Je kunt ChatGPT vertellen hoe het zich moet gedragen. Bijvoorbeeld als een rapper of dichter. Maar ook als een SEO consultant. Hierdoor focust ChatGPT zich op SEO aspecten van teksten. Dit kan simpel door ChatGPT de volgende prompt mee te geven: "Gedraag je als een Search Engine Optimization consultant". 

Conclusie

ChatGPT werkt best goed. De testpagina die ik gemaakt heb scoorde op een eerste SEO scan 84%.

Afbeelding score SEO optimalisatie van ChatGPT gegeneerde content

Zoals met al dit soort AI/ML tooling moet je er een tijdje mee spelen en leren hoe je de prompts op de juiste manier schrijft. Het kan dan een krachtig en efficiënt hulpmiddel zijn. Content managers en online marketeers kunnen zelf al veel meer impact hebben op de SEO prestaties zonder uitgebreide expertise op te moeten doen.

Ik raad je zeker aan er eens mee te spelen, al is het maar omdat het leuk is. 

Over de schrijver

Barend

Barend adviseert organisaties hoe customer experience, online kanalen en technologie zoals generative AI strategisch ingezet kunnen worden om de visie, ambities en doelen te verwezenlijken. 4-voudig Sitecore MVP Strategy (2019-2022). Barend geeft strategische workshops voor digitale strategie, roadmaps en inzet van generative AI.

LinkedIn