Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Julien
27-11-2019 - 2 min

Werken bij Creates: bericht vanuit het Data & Analytics team

Creates is een jong bedrijf dat continu groeit. We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuw talent. In dit artikel vertelt Julien hoe hij een van onze Creators werd. Een uniek inkijkje in de wereld die Creates heet.

Je studie afgerond en toch, om diverse redenen, je carrière niet voortzetten in je vakgebied? Ergens anders een nieuwe uitdaging vinden? Tegenwoordig kan dat probleemloos.

Voorkennis en specifieke opleiding worden steeds minder belangrijk in de arbeidsmarkt. Met name in de IT zijn er tal van bedrijven die vooral mensen zoeken met de juiste persoonlijke kwaliteiten en ambities. Creates is zo’n bedrijf.

Affiniteit met IT

Nadat ik mijn master in Neuroscience had afgerond, was ik klaargestoomd om als onderzoeker te werken. Tijdens de laatste maanden van mijn studie kwam ik echter tot de conclusie dat ik werkzaamheden zocht die toch wat meer bij me pasten. Wel vond ik het werken met en analyseren van data een erg leuk onderdeel van mijn studie. Ook had ik van kinds af aan al affiniteit met IT.

Om deze redenen besloot ik me te verdiepen in een carrière in de IT. Na een hoop onderzoek, open dagen en beurzen ontdekte ik het vakgebied van Business Intelligence (BI), dat voor mij een zeer goede match bleek te zijn. Al gauw verwees een vriend mij naar een vacature voor junior BI-consultant bij het Data & Analytics team van Creates. Hier werk ik nu anderhalf jaar. Ik heb inmiddels bijgedragen aan verschillende projecten.

Eigenwijs en mensgericht

Al na een paar weken bij Creates was ik gewend geraakt aan de compleet nieuwe werkomgeving. Een omgeving waar een open, eigenwijze en mensgerichte cultuur heerst. Dit beviel mij enorm; het geeft je het gevoel met een club mensen iets samen te bereiken, waarbij je vrij bent om te bedenken hoe je dat doet.

Ik kreeg een ‘buddy’ toegewezen: een collega die me helpt bij mijn ontwikkeltraject door toezicht te houden op mijn ontwikkelplan en mijn eindeloze vragen te beantwoorden. Samen met mijn buddy hadden we als uiteindelijk doel om alle facetten van het BI-vak te leren. Daarbij zou ik me uiteindelijk specialiseren in de backend of frontend van het vak, een T-shaped werknemer zogeheten.

Mij leek in eerste instantie de backend erg leuk en een onderdeel daarvan is hoe je een datastroom van A naar B zo goed mogelijk inricht met de beschikbare BI-tools. Denk bijvoorbeeld aan Azure Data Factory, dat wordt gebruikt om data te migreren.

Focus op Microsoft

Om dit doel te bereiken dook ik de boeken in om te studeren voor certificaten. Ook volgde ik een aantal online en fysieke cursussen. Aangezien de focus bij Creates ligt op Microsoft-technologie, studeerde ik voor officiële Microsoft-certificaten die me de basis zouden geven voor de BI-tools en technieken die daaronder vallen.

Ik studeerde als eerste voor het certificaat voor T-SQL. Dat is de Microsoft-versie van de programmeertaal SQL, die centraal staat bij BI om tegen databases te kunnen ‘praten’. Het bleek een uitdaging om dit onder de knie te krijgen, met name omdat ik me nog nooit zodanig in een programmeertaal had verdiept. Uiteindelijk was ik dolblij toen ik hierin mijn eerste officiële Microsoft-examen haalde.

Nu ik mijn weg kon vinden in databases, volgden er nog andere examens voor certificaten. Die heb ik ook uiteindelijk gehaald, waaronder een Scrum Master-certificaat, om de Scrum- methodiek van werken in sprints toe te kunnen passen in projecten.

Een andere manier waarop ik wegwijs werd gemaakt binnen Creates was het meelopen bij verschillende klanten. Dat maakte enorm inzichtelijk hoe alles wat ik had geleerd, werd toegepast. In deze periode kwam er een bom aan informatie op me af, maar dit kwam allemaal op den duur mooi op z’n plek toen ik al gauw voor een langere periode mocht beginnen aan een project bij een grote klant. Je leert immers het meest van het stoeien met vraagstukken in de praktijk. Tijdens mijn leertraject werd telkens geëvalueerd welke kant ik op wilde gaan, want bij Creates is het belangrijk dat je zelf aan het stuur zit.

‘Gewoon doen’-mentaliteit

Mijn omscholing was een intensieve en uitdagende tijd. Dankzij de ‘gewoon doen’-mentaliteit en de plezierige, collegiale sfeer werd dit proces zeer aangenaam gemaakt. Wat ik ook als prettig heb ervaren, is de vrijheid die ik bij Creates kreeg om mijn omscholing te sturen.

Mijn ontwikkeling bij Creates is nog steeds gaande. Ik kijk uit naar de volgende kansen en uitdagingen. De tools, technieken en methodieken in de wereld van data analytics zijn in voortdurende ontwikkeling, dus er blijft nog veel te leren!

Bij Creates werk je met een hecht team van gedreven collega’s aan de ultieme digital strategy van onze klanten. Jouw lef, teamspirit en passie voor je vak belonen we met de mooiste projecten, goede arbeidsvoorwaarden en een tweede thuis op ons kantoor in Utrecht. Word jij onze nieuwste Creator?

Over de schrijver

Julien

Julien creates smart & efficient solutions to your data questions. Dit doet hij door gepassioneerd te tonen hoe inzichten in je data waarde voor jou creëren.

LinkedIn

RELEVANTE ARTIKELEN