Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Marco
3-4-2019 - 2 min

Programma managers bij Agile Projecten

Heb ik nog programma managers nodig bij Agile projecten?

Agile werken is binnen de IT wereld een meer en meer toegepaste aanpak en nu de business ook aanhaakt is de kans op succesvolle trajecten ook aanzienlijk vergroot. Zeker als je Agile projecten op een Scrum-manier uitvoert zou via de Product Owner de Business geïnformeerd en meegenomen zijn mede door de verschillende Scrum events waarbij bij de Sprint Review aan de stakeholders wordt getoond wat er tijdens de Sprint is opgeleverd.

Volgens de theorie klopt deze aanpak, zeker als de Scrum teams onderling elkaar op de hoogte houden over de voortgang en uitnodigen voor de Sprint Reviews. Mijn ervaring is dat hier de schoen begint te wringen.

Stel je hebt een complexe omgeving waarbij verschillende systemen moeten koppelen en data uitwisselen via een Enterprise Service Bus (ESB) en de data gevalideerd moet worden bij een centrale instantie. In dat geval moeten alle applicaties via Application Programming Interfaces (API) gekoppeld worden met de ESB en er moet vanuit de ESB verbinding gemaakt worden met een centrale instantie. Daarnaast zal er vaak ook data uitgewisseld worden tussen de verschillende applicaties welke idealiter ook via de ESB zal verlopen.

Als Scrum team op één van de applicaties kun je je dan volledig richten op jouw koppeling met de ESB. Als Scrum team van de ESB heb je met alle partijen te maken, inclusief wijzigingen vanuit zowel de teams als vanuit de centrale autoriteit. Ondanks de Agile aanpak op basis van Scrum ben je binnen mum van tijd het overzicht volledig kwijt. Dit resulteert in frustratie van alle teams, “vinger wijzen” wie de schuldige is, onduidelijkheid over leverdata en een (groot) aantal escalatie meetings. Gevolg kan zijn dat één van de componenten, bijvoorbeeld de ESB, voor de deadline klaar is en de aanleverende systemen nog lang niet.

Met een programma manager die het gehele traject overziet zou je naar mijn mening deze problemen kunnen voorkomen. De programma manager zal samen met de Enterprise Architect een totaal landschap plaat maken waarop de afhankelijkheden van elkaar zichtbaar worden. Door betrokkenheid van de programma manager bij de Scrum Reviews van alle teams kan hij bijsturen waar nodig en is er altijd overzicht op het totale traject. Hiermee doe je geen geweld aan de Agile aanpak, omdat de Product Owners nog steeds zelf hun backlog prioriteren met hun team en de prioriteit aangepast wordt op basis van de situatie.

Mijn conclusie is dat er voor grote complexe projecten nog steeds programmamanagement nodig is.

Over de schrijver

Marco

RELEVANTE ARTIKELEN