Overslaan en naar de inhoud gaan

đź“… Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Wendy
11-4-2019 - 4 min

Investeer in talent!

Stop met het massaal vissen in dezelfde kandidatenvijver.

Stel je eens voor: Je hebt geschiedenis gestudeerd, bent communicatief en slim, maar je kunt geen leuke baan vinden binnen jouw kennisgebied. Of je werkt in een fabriek waar je elke dag met veel precisie machines afstelt, maar zodra je werkdag erop zit bouw je Wordpress-websites voor familie en vrienden omdat je dat veel leuker vindt. Of je hebt jarenlang succesvol gewerkt als developer in een technologie die verouderd begint te raken en je wilt je graag omscholen naar een nieuwe technologie die onwijs veel potentie heeft.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van collega’s en oud-collega’s van mij. Mensen met talent en ambitie, die de -soms onwaarschijnlijke- overstap naar IT wilden maken. Stuk voor stuk zijn ze nu succesvolle developers en consultants, omdat ze in zichzelf geïnvesteerd hebben, en wij in hen. Investeer jij als werkgever in talent dat met de juiste training en coaching de potentie heeft om jouw ideale medewerker te worden?

The struggle op de (IT) arbeidsmarkt is real

Ik vertel natuurlijk niets nieuws als ik zeg dat er in veel sectoren een schreeuwend tekort is aan personeel. Als IT-recruiter herken ik de krapte op de huidige arbeidsmarkt ook: ervaren developers zijn schaars, en áls ze openstaan voor een carrièrestap dan gaat die stap steeds vaker richting freelancen. 
De luxe van het online delen van een vacature en uit de daarop binnenstromende sollicitaties de beste kandidaten selecteren is slechts voor een kleine groep werkgevers weggelegd. Let’s face it: je moet als werkgever van goeden huize komen om dat zeldzame schaap met 5 poten te kunnen inlijven. Daar staat tegenover dat bij veel organisaties meer budget beschikbaar is voor IT-investeringen en de vraag naar IT’ers daardoor juist toeneemt.

Meer budget voor IT, maar niet voor IT’ers

Je kunt bij de pakken neer zitten omdat jij niet dat geweldige employer brand hebt waardoor kandidaten staan te springen om bij je te mogen werken. Je kunt je salarisranges verhogen en kandidaten wegkopen bij je concurrenten. Weet wel: als geld de grootste drijfveer is van een kandidaat, dan leg je het vroeg of laat af tegen een werkgever die nĂłg meer biedt. Je kunt tegen beter weten in blijven vissen in die vijver met schaars talent, samen met honderden andere recruiters en werkgevers. 

Ă“f je investeert in het vullen van de vijver.

Wat?

Stop met het massaal vissen in dezelfde kandidatenvijver en investeer in talent!

Vergeet even die ideale kandidaat die we allemaal zoeken. Die de juiste technische skills heeft, buitengewoon communicatief is en een goede cultural match met je team. Er zijn namelijk heel veel talenten die aan een aantal van je functie-eisen voldoen en die bovendien staan te trappelen om jouw IT-vacatures te vervullen! 

Studenten die op het punt staan om hun HBO-diploma richting software development te behalen bijvoorbeeld. Young professionals met een aantal jaar werkervaring die niet direct aansluit op een rol in de IT, maar die van jongs af aan al hun vrije uurtjes doorbrengen met het bouwen van hun eigen websites en apps. De oude rot in het IT-vak die in zijn huidige baan wordt beziggehouden met legacy-technologie en die dolgraag wil bijscholen.

Focus op persoonlijkheid in plaats van vaardigheden

Ze hebben niet de technische skills die jij zoekt, maar is dat dan het belangrijkste? Ze hebben namelijk wel de persoonlijkheid, drive en het leervermogen om een geweldige web developer, cloud engineer of data scientist te worden. 

Vaardigheden kun je leren, persoonlijkheid niet. Focus daarom voor de verandering eens niet op wat een kandidaat nu kan, maar op diens, karaktereigenschappen, mindset en potentie. Op die manier kun je slimme en gedreven talenten aan je binden die ook nog eens bovengemiddeld loyaal zijn naar jou omdat jij de werkgever bent die ze de kans biedt om hun dromen waar te maken. 

Gelukkig zijn er werkgevers die deze investering al doen; door het aanbieden van stageplaatsen, traineeships en omscholingstrajecten. En er zijn nog meer bedrijven die daar de vruchten van plukken. Dat kan beter! Ik vind dat wij als IT-werkgevers een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om het ecosysteem van IT-professionals te laten groeien. Uiteindelijk zullen we daar allemaal baat bij hebben.

Is jouw organisatie in staat om talent de nodige opleiding en begeleiding te bieden?

Natuurlijk kan het ene bedrijf deze investering gemakkelijker doen dat het andere. Er is tijd, geld, mankracht en een goed plan voor nodig. En een verandering van mindset, want iedereen moet achter deze investering staan en bereid zijn om een bijdrage te leveren aan het ontwikkeltraject van deze talenten. 

Goede begeleiding is ongelooflijk belangrijk in deze trajecten, want met alleen (online) studeren kom je er niet als je vanuit een ander vakgebied de overstap naar IT maakt. Je hebt collega’s nodig die je leren hoe je die theorie toepast in de praktijk.

Soms is er zelfs een verandering van mindset buiten je bedrijf nodig, bijvoorbeeld als IT’ers binnen jouw organisatie werkzaam zijn bij of voor klanten en deze klanten ook stug dat ene schaap met 5 poten blijven eisen voor hun project. In dat geval moeten we draagvlak en bewustzijn creĂ«ren bij onze klanten, zodat onze starters en omscholers ervaring kunnen opdoen in hun projecten. Dat is niet altijd makkelijk, maar als zij niet hun steentje bijdragen dan zullen ze uiteindelijk de pijn van het tekort aan geschoolde IT’ers ook gaan voelen. 

Lukt het niet alleen? Partner dan met concullega’s of hogescholen

Heb je niet de capaciteit om een traineeship aan te bieden? Probeer dan te partneren met concullega’s of klanten, en maak een plan waarin jullie allemaal een bijdrage leveren Ă©n waar jullie allemaal de vruchten van plukken. Ook hogescholen en universiteiten denken graag met je mee, zij willen hun studenten ten slotte graag de beste stageplaatsen en afstudeeropdrachten kunnen bieden. 

Practice what you preach

Het investeren in talent dat buiten de gebaande paden valt zie ik als een waardevolle bijdrage in het winnen van de strijd om IT talent. Maar wat bieden wij binnen Creates en de andere bedrijven van de Caesar Groep op het gebied van stageplaatsen, traineeships en omscholingstrajecten? 

Even wat cijfers: De afgelopen maanden werkte een recordaantal studenten aan een mooie stage bij Creates en haar Caesar-zusjes: 10 getalenteerde HBO’ers werk(t)en aan diverse opdrachten op het gebied van web en back-end development, marktonderzoek en marketing- en communicatie. 

Sinds september 2018 werken daarnaast twee studenten bij ons die hun duale HBO-studie tot Cloud Engineer aan de Hogeschool Utrecht combineren met een startersbaan bij Creates. 4 HBO’ers die afgelopen najaar bij ons afstudeerden werken inmiddels fulltime op grote Cloud Development projecten. En dan hebben we ook nog een aantal afgestudeerde WO’ers en HBO’ers die op dit moment een traineeship op maat krijgen op het gebied van Data Analytics en Web Development. 

Op dit moment lopen er zo’n 20 studenten, young professionals en omscholers bij ons op de werkvloer Ă©n werken ze samen met hun ervaren collega’s aan projecten van grote klanten als de Hogeschool Utrecht, Mediamarkt en AkzoNobel. 

Welk talent geef jij binnenkort de kans om zijn of haar dromen waar te maken binnen jouw organisatie?

Over de schrijver

Wendy

Waar Creates zich inzet voor de ultieme Customer Experience, doet Wendy dat voor de beste Candidate Experience. Wendy Creates your next step!