Hogeschool Utrecht guides students with gamification

Rethink your possibilities

Landelijke reductie uitval eerstejaarsstudenten

Hogeschool Utrecht begeleidt de studiekeuze digitaal en reduceert studentenuitval in het eerste jaar door ontwikkeling van een hogeschool onafhankelijk studiekeuze platform in samenwerking met Creates.

Over Hogeschool Utrecht

De Hogeschool Utrecht is een plek waar studenten, docenten en professionals elke dag samenbouwen aan de toekomst. Zo’n 35.000 studenten volgen hier opleidingen, verdeeld over instituten in Utrecht en Amersfoort. De Hogeschool Utrecht heeft ruim 50 lectoren die onderzoek doen naar vraagstukken uit de praktijk. Met hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt de Hogeschool Utrecht aan professionalisering en innovatie van de beroepspraktijk.

De uitdaging

Hogescholen in Nederland kampen met een grote mate van uitval in het eerste studiejaar. Gemiddeld stroomt landelijk 30% uit in het eerste jaar. Hier gaan veel kosten mee gepaard. De Hogeschool Utrecht heeft onderzocht dat een spelelement in de oriëntatie fase van een studiekeuze cruciaal is voor de beleving in de zoektocht naar de juiste studie. Daarmee kreeg de uitdaging vorm: creëer een online platform waarin studenten op een speelse wijze het juiste advies voor een passende studie krijgen.

De Studie Oriëntatie Kit & gamification

Creates en de Hogeschool hebben intensief samengewerkt aan de uitdaging en het online platform SOK ontworpen en ontwikkeld. Hierbij stond user testing met studenten centraal voor de borging. SOK staat voor Studie Oriëntatie Kit. Het begeleidt de student - aan de hand van opdrachten en oefeningen – met het in kaart brengen van het eigen zelfbeeld. Hiermee zijn badges en beloningen te verdienen waarmee je een avatar kunt uitbreiden. Alles online, in het tempo van de scholier. Uiteindelijk leidt dit tot een studieadvies.

Gebruikmaken van Sitecore

De Hogeschool Utrecht maakt al jaren gebruik van het Sitecore platform voor haar corporate websites. Hier is de SOK applicatie aan toegevoegd. Alle opdrachten en oefeningen worden centraal beheerd evenals verzamelde data. Docenten hebben hierdoor snel inzicht in resultaten. De Hogeschool Utrecht kan studenten een nog persoonlijkere ervaring bieden op de corporate websites.

Onafhankelijke rol

Met SOK heeft de Hogeschool Utrecht een hogeschool onafhankelijk platform in de markt gezet voor een landelijke probleem: grote uitstroom van eerstejaarsstudenten. SOK is namelijk door alle scholieren in Nederland te gebruiken. Bovendien is het gekoppeld aan Studiekeuze123, een initiatief vanuit de overheid waarin alle opleidingen van alle HBO instellingen in Nederland staan. Elke scholier krijgt hiermee een hogeschool onafhankelijk advies. Op dit moment werken 35 scholen in Nederland met SOK om hun laatstejaars studenten voor te bereiden op de juiste studiekeuze.

Meer weten?

In onze 11e webinar ging Daan Bunte samen met Desiré Engel in gesprek over mijn-SOK. Wil je deze webinar terugkijken? Kijk hem dan hier terug.

Neem contact met ons op