Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass Power BI report design op 30 oktober

Annelie
1-8-2024 - 3 min

5 gouden tips voor het realiseren van een dataplatform

1. Begin klein: Start met een beperkte scope en breid geleidelijk uit. Zorg echter voor een toekomstvast fundament.

Het is essentieel om klein te beginnen met de implementatie van een dataplatform. Door te starten met een beperkte scope, kun je je richten op een specifiek probleem of een kans die een grote impact heeft op je organisatie. Dit stelt je in staat om snel resultaten te boeken en waarde te demonstreren, wat belangrijk is voor het opbouwen van momentum en vertrouwen binnen het bedrijf. Terwijl je klein begint, is het van cruciaal belang om een toekomstvast fundament te leggen. Dit betekent dat de gekozen architectuur en technologieën schaalbaar en flexibel genoeg moeten zijn om toekomstige groei en veranderingen te accommoderen. Het bouwen van een solide fundament voorkomt de noodzaak voor kostbare herstructureringen in de toekomst en maakt een geleidelijke uitbreiding van het dataplatform mogelijk naarmate de organisatie meer datagestuurd begint te werken.

2. Gebruik bewezen frameworks: Maak gebruik van Microsoft Fabric en best practices zoals de DataKickstart Pro van Creates.

Bij het implementeren van een dataplatform is het verstandig om gebruik te maken van bewezen frameworks en best practices. Microsoft Fabric is een geïntegreerde platformoplossing die krachtige analysetools biedt en zich richt op het samenbrengen van data-integratie, datamanagement, en business intelligence in één enkele oplossing. Door gebruik te maken van Microsoft Fabric, profiteer je van een robuuste en veelzijdige omgeving die is ontworpen om naadloos samen te werken met andere Microsoft-oplossingen. Daarnaast biedt de DataKickstart Pro van Creates een verzameling van best practices die zijn getest en bewezen in verschillende omgevingen. Deze tools en methodologieën zijn ontwikkeld om implementaties te versnellen, fouten te minimaliseren, en de effectiviteit van het dataplatform te maximaliseren. Het gebruik van zulke frameworks zorgt voor een solide basis en verhoogt de kans op een succesvolle uitrol.

3. Zorg voor een sponsor in de directie die gelooft in de waarde van data voor het bedrijf.

Het hebben van een sponsor op directieniveau is een kritische succesfactor voor de implementatie van een dataplatform. Een directiesponsor fungeert als een krachtige pleitbezorger voor het project binnen de organisatie. Ze kunnen barrières doorbreken, middelen toewijzen en een cultuur van datagedreven besluitvorming bevorderen. De sponsor helpt ook bij het aligneren van het dataplatform met de strategische doelen van de organisatie, waardoor het project meer zichtbaarheid en prioriteit krijgt. Bovendien kan een directiesponsor weerstand verminderen door het belang van data en analytics te communiceren en ervoor te zorgen dat het project niet alleen als een IT-initiatief wordt gezien, maar als een cruciaal onderdeel van de bedrijfsstrategie. Een sterke sponsor die gelooft in de waarde van data kan ervoor zorgen dat het project de aandacht en ondersteuning krijgt die het nodig heeft om te slagen.

4. Betrek (verschillende type) gebruikers: laat gebruikers  de informatiebehoefte bepalen zodat het daadwerkelijk gebruikt wordt.

Een van de sleutels tot succes van een dataplatform is het betrekken van eindgebruikers, vooral key users, bij de ontwikkeling van het platform. Verschillende gebruikersgroepen, zoals data-analisten, marketeers, operationele managers, en C-level executives, hebben uiteenlopende informatiebehoeften. Het is essentieel om te begrijpen wat elke groep nodig heeft om effectief beslissingen te kunnen nemen. Door gebruikers vroegtijdig in het proces te betrekken, kun je ervoor zorgen dat het platform wordt ontworpen om te voldoen aan hun specifieke eisen en gebruiksscenario's. Dit vergroot niet alleen de kans dat het dataplatform daadwerkelijk wordt gebruikt, maar het zorgt ook voor een grotere acceptatie en tevredenheid. Bovendien kunnen key users waardevolle feedback geven tijdens de ontwikkeling, waardoor eventuele problemen of inefficiënties vroegtijdig kunnen worden aangepakt. Deze betrokkenheid bevordert een cultuur van samenwerking en eigenaarschap over het dataplatform.

5. Richt governance direct in om wildgroei aan rapporten te voorkomen.

Een goed doordachte governance-structuur is essentieel om te voorkomen dat een dataplatform uit de hand loopt en er wildgroei aan rapporten ontstaat. Zonder governance kunnen gebruikers ongecontroleerd rapporten creëren, wat kan leiden tot duplicatie, inconsistente gegevens, en een gebrek aan betrouwbaarheid. Governance richtlijnen helpen bij het vaststellen van verantwoordelijkheden, processen, en standaarden voor het beheren en delen van data binnen de organisatie. Dit omvat het definiëren van wie toegang heeft tot welke gegevens, hoe data moet worden gevalideerd en gevisualiseerd, en hoe wijzigingen en updates worden beheerd. Door een solide governance-structuur te implementeren, zorg je ervoor dat het dataplatform georganiseerd, betrouwbaar, en effectief blijft. Het helpt ook om te voldoen aan wet- en regelgeving omtrent gegevensprivacy en -beveiliging, wat cruciaal is in het huidige zakelijke landschap.

Wil je meer weten over Creates als data partner?

Lees hier verder...

Lees verder

Over de schrijver

Annelie
LinkedIn