Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Ian
26-6-2023 - 3 min

Microsoft Fabric Capaciteit - licenties en prijzen

Microsoft heeft tijdens zijn Build 2023 conferentie Fabric geïntroduceerd. Fabric voegt de data engineering, machine learning en Power BI ervaring samen onder 1 noemer. Wil je een introductie op wat Microsoft Fabric is? Lees de blog over wat is Microsoft Fabric?

Met Fabric introduceert Microsoft ook een nieuwe licentievorm, namelijk Fabric capaciteit. In deze blog leggen we in basis uit wat zo’n licentie is en hoe zich dit verhoudt ten opzichte van licenties die je al kent van Power BI.

Fabric capaciteit

De grootste verandering ten opzichte van Power BI licenties is dat Fabric in basis werkt met capaciteit. Dit houdt in dat je niet alleen per gebruiker betaald zoals met de Power BI Pro en Power BI Premium Per User maar voor rekenkracht (capaciteit dus). Zo’n Fabric licentie kan je aanschaffen via Office 365 of via de Azure Portal. Via Office 365 betaal je per maand, via Azure betaal je per seconde.

Werkruimtes en capaciteit

Binnen app.fabric.microsoft.com koppel je werkruimte aan een Fabric capaciteit. Zo is het dus mogelijk om over verschillende capaciteiten te beschikken elk bedoeld voor een specifieke set aan werkruimten. Werkruimten gekoppeld aan een Fabric capaciteit beschikken over de mogelijkheid om over objecten gecreëerd via Fabric te bevatten. Let wel op dat je nog steeds over een Power BI Pro licentie moet beschikken om Power BI – items te maken en te delen.

Afbeelding Microsoft Fabric capaciteit structuur

Fabric capaciteit niveaus

Fabric capaciteit start met niveau F2 en gaat door tot en met niveau F2048. Het laat zich al raden, hoe hoger het getal hoe groter de beschikbare rekenkracht. Op dit moment kost de "pay-as-you-go" variant van F2 afgerond € 260 euro per maand en kan dus oplopen tot maar liefst € 266.000.

Meer informatie vind je hier terug: Microsoft Fabric-licenties - Microsoft Fabric | Microsoft Learn

Fabric capaciteit zegt niet alleen iets over beschikbare rekenkracht maar ook over hoeveel er “tegelijkertijd” kan plaatsvinden aan Spark activiteiten binnen een toegewezen capaciteit.

Daar kan je hier meer over terug lezen: Concurrency limits and queueing for Fabric Spark - Microsoft Fabric | Microsoft Learn.

Voorlopige conclusie

Met Fabric capaciteit zul je moeten nadenken over welk niveau (F2, F4, etc.) het best passend is bij het type workload.

Een tip is om in Azure een Fabric capaciteit aan te zetten, jouw workload daarop te testen en vervolgens deze capaciteit weer uit zetten. Immers betaal je per minuut, zo kan je “duurdere” capaciteiten relatief goedkoop testen.

Zorg dan wel dat je onder de trial capaciteit bepaalde type workloads geconfigureerd en al klaar hebt staan, immers is de trial nu gratis 😊. Houdt ook rekening met het feit dat je per werkruimte een bepaalde capaciteit kan gebruiken, zo kan je bijvoorbeeld een F2 koppelen aan een werkruimte voor ontwikkel doeleinden en een grotere capaciteit aan een productie werkruimte.

Ook aan de slag met Fabric? Join the team!

Bekijk onze vacatures

Vacatures

Over de schrijver

Ian

Ian creates Business Intelligence solutions and gives clear insights with stunning visuals!

LinkedIn