Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Creates
9-6-2023 - 3 min

Een dag in het leven van Ralph

In 2021 startte ik na mijn afstudeerstage bij Creates, als Analytics Engineer. Als Analytics Engineer help ik organisaties met de realisatie van Power BI producten, zoals kwalitatieve datasets en rapportages. In hoofdlijnen houdt dit in dat ik start met het ophalen van de wensen bij de klant. Vervolgens begin ik met de data te ontsluiten vanuit een databron. De ontsloten data modelleer en transformeer ik waar nodig. Vervolgens ontwikkel ik Power BI rapporten, waarmee ik data inzichtelijk maak voor de eindgebruiker. Deze is zodoende in staat de data te gebruiken bij het analyseren van situaties of bij te nemen besluiten.

Deze werkzaamheden verricht ik bijvoorbeeld voor een regionale ontwikkelmaatschappij, waar ik sinds juli 2022 voor werk. Vandaag neem ik jullie mee in een bijzondere dag uit mijn leven, waarbij ik voor het eerst Power BI gebruik om data te converteren naar Microsoft Dynamics CRM  Geen gebruikelijke casus om Power BI voor in te zetten, maar wel een leuk en leerzaam traject!

Afbeelding opbouw werkdag Creator Ralph

Dataconversie van Investran naar Microsoft Dynamics CRM

Donderdag gaat de wekker om 05.45 uur en vertrek ik om 06.30 uur van huis. Na een lange rit kom ik om 08.00 uur aan op het kantoor van de klant. Het was druk op de weg! Met een andere externe collega doorloop ik voor de laatste keer het plan van aanpak, zodat wij hierna snel aan de slag kunnen. Rond 08.30 uur beginnen we met het converteren van de data.

Voor deze conversie maken wij gebruik van Power BI voor het verzamelen en transformeren van de data. Via Power Query halen wij eerst de data uit het oude systeem Investran op. Vervolgens vullen we door middel van transformaties de bestaande data uit Microsoft Dynamics CRM aan met de data uit Investran. Een proces wat je ook zou kunnen doen om tot een rapportage te komen. Wij hebben een rapportage gemaakt met daarin de data die we gaan inladen in Microsoft Dynamics CRM. De tabelstructuren zoals we die nodig hebben staan al vast. Het is straks alleen nog maar een export maken van de data uit Power BI en importeren in Dynamics CRM.

Een goede voorbereiding is het halve werk

De conversie hebben we goed voorbereid de afgelopen tijd. Ik ben er sinds de start van mijn opdracht mee bezig geweest, zodat vandaag alles vlekkeloos kan verlopen. We hebben het proces meerdere keren getest in verschillende testomgevingen. In deze tests hebben we de fouten geëlimineerd, dus zijn we vandaag good to go.

Tijd om de conversie van Investran naar Microsoft Dynamics CRM in gang te zetten. Allereerst halen we de data uit de productie omgeving van Microsoft Dynamics CRM. Daarbij controleren wij ook of we de meest recente data vanuit Investran tot onze beschikking hebben. Door de transformaties in Power Query, wordt de data uit Microsoft Dynamics CRM aangevuld met de data uit Investran. Het fijne van deze methode is dat in Power Query alle transformaties stap voor stap zijn opgeslagen en worden uitgevoerd. Dat maakt het eenvoudig om eventuele problemen snel op te kunnen lossen. Vanuit Power BI exporteren wij deze data, om dit vervolgens stapsgewijs in te laden in Microsoft Dynamics CRM. Het inladen van deze data kost veel tijd, omdat sommige geëxporteerde bestanden relatief veel data bevatten en in een bepaalde volgorde ingeladen moeten worden.

Smoke test en de dag afsluiten

Rond 12.30 uur nemen we even een pauze om te lunchen. In de middag gaan we verder met het exporteren en inladen van de data in Microsoft Dynamics CRM. Aan het einde van de middag is het tijd om een ‘smoke test’ uit te voeren. Meerdere collega’s van de klant controleren of de data goed is overgezet en of alle functionaliteiten nog werken. Op het eerste gezicht ziet alles er goed uit en lijkt het erop dat de conversie goed is verlopen. Om deze reden besluiten we te stoppen voor vandaag en morgen weer verder te gaan.

Omdat ik morgen weer op het kantoor van de klant werk, overnacht ik met collega’s in een Van der Valk hotel. Om 18.30 uur vertrekken we naar het hotel, waar we wat drinken aan de bar en uiteindelijk een hapje eten in het restaurant. Na het diner drinken we nog wat, bespreken we de dag en wordt er veel gelachen.

Geslaagde conversie

De volgende dag beginnen veel collega’s van met het testen van de geconverteerde data in Microsoft Dynamics CRM. Er werden geen grote fouten ontdekt, waardoor we konden concluderen dat het een geslaagde conversie was, mede dankzij een goede voorbereiding! De klant heeft dankzij deze conversie één centrale plek waar klantdata wordt opgeslagen. Dat draagt direct bij aan de datakwaliteit, maar biedt tevens mogelijkheden om van hieruit betere inzichten te verkrijgen door middel van Power BI rapportages.

Ik kijk met veel plezier terug op dit traject. Naast dat ik bij de klant vele Power BI rapportages oplever, was dit een leuk afwisselend project. We hebben het maximale uit de mogelijkheden van Power BI gehaald om de tool in te zetten in de conversie van data tussen twee systemen. Zelf heb ik een aantal nieuwe uithoeken van Power Query leren kennen, die ik in het vervolg makkelijker kan inzetten bij nieuwe uitdagingen bij deze of een toekomstige klant!

Over de schrijver

Creates
Contact

Andere dagen uit het leven van Creators