Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass Power BI report design op 30 oktober

Bob
26-7-2024 - 2 min

Embedded Power BI aantrekkelijker dankzij Microsoft Fabric

Vier jaar geleden, op de digitale Power BI Gebruikersdag 2020, vertelde ik al enthousiast over de mogelijkheden van Power BI Embedded. Sindsdien krijg ik maandelijks vragen vanuit mijn netwerk. In 2023 lanceerde Microsoft hun nieuwe paradepaardje: Microsoft Fabric, het all-in-one AI-powered Analytics Platform. Het brengt indirect de mogelijkheid om tegen lagere kosten gebruik te maken van embedded Power BI. Hoe zit dat eigenlijk?  

Wat is Power BI Embedded? 

Power BI Embedded is een service van Microsoft die ontwikkelaars in staat stelt om rapportages en visualisaties te integreren in een applicatie zoals een klanten- of ledenportaal. Door deze integratie kunnen gebruikers interactieve rapporten en dashboards direct binnen de applicatie bekijken, wat krachtige inzichten en data-analyse biedt zonder de applicatie te hoeven verlaten. Gebruikers hoeven niet dubbel in te loggen en merken zodoende niets van de integratie, terwijl ze wel gebruik kunnen maken van alle krachtige functionaliteiten binnen een Power BI rapportage, zoals filteren, drillthrough, drilldown en natuurlijk export. 

Enkele belangrijke kenmerken van Power BI Embedded: 

  • Geïntegreerde Rapporten en Dashboards: Ontwikkelaars kunnen volledig interactieve Power BI-rapporten in hun applicaties, websites of portalen integreren, waardoor gebruikers directe toegang hebben tot visuele analyses. 
  • Aanpasbaarheid: Het uiterlijk en de uitstraling van de geïntegreerde Power BI-elementen kan aangepast worden naar de branding en de gebruikersinterface van de applicatie, wat zorgt voor een naadloze gebruikerservaring. 
  • Databeveiliging en Toegangscontrole: Power BI Embedded ondersteunt beveiliging via Row-Level-Security, wat ervoor zorgt dat gebruikers alleen de data zien waarvoor zij geautoriseerd zijn.  
  • Schaalbaarheid: De dienst is gebouwd op Azure, wat zorgt voor hoge beschikbaarheid en schaalbaarheid om verschillende werklasten en gebruikersvragen te kunnen verwerken. 
  • Kostenefficiëntie: In plaats van dat elke gebruiker een aparte Power BI Pro-licentie nodig heeft, stelt Power BI Embedded organisaties in staat om capaciteit in Azure te kopen, wat kostenefficiënter kan zijn voor scenario's met veel gebruikers. 

Bovenstaand voorbeeld is een Embedded Power BI rapportage in een klantenportaal van Creates

Wat is Microsoft Fabric? 

Microsoft Fabric is het all-in-one AI-powered analytics platform van Microsoft. Het brengt diverse services zoals Azure Data Factory, Azure Synapse Analytics en Power BI samen in één interface. Microsoft Fabric is ontworpen om de kloof tussen dataverzameling, -beheer, -analyse en -visualisatie te overbruggen, en maakt gebruik van een gemeenschappelijke basis voor ieder type dataconsument. 

Belangrijke kenmerken van Microsoft Fabric zijn: 

  • Geïntegreerde Data Services: Fabric combineert verschillende Microsoft-data diensten zoals Azure Data Factory, Azure Synapse Analytics en Power BI in één platform. Dit maakt het eenvoudiger om data op te halen, te transformeren, te laden, te analyseren en te visualiseren. 
  • Unified Experience: Dankzij één en dezelfde interface te bieden, zorgt Fabric voor één gebruikerservaring over alle dataservices heen. Gebruikers kunnen data workflows, analyses en visualisaties beheren vanuit één platform. 
  • End-to-End Analytics: Van dataverzameling en -opslag tot data-analyse en -visualisatie, Fabric biedt een end-to-end oplossing voor alle onderdelen. Dit vermindert de noodzaak om verschillende tools te gebruiken. 
  • Gebruiksvriendelijkheid: Het platform is ontworpen om zowel technische als niet-technische gebruikers te bedienen, met intuïtieve tools voor data engineers, data scientists, en business users. 
  • Schaalbaarheid en Prestaties: Gebouwd op de Azure cloud-infrastructuur, biedt Fabric de schaalbaarheid en prestaties die nodig zijn om grote hoeveelheden data te verwerken en complexe analyses uit te voeren.

Microsoft Fabric heeft zich in het eerste jaar bewezen als een product voor de toekomst voor iedere organisatie die serieus met data aan de slag wil. 

Werken met capaciteit 

Een overeenkomst tussen Microsoft Fabric en Power BI is dat het werkt op basis van schaalbare capaciteit. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van licenties per gebruiker. Capaciteit verwijst naar dedicated resources die exclusief zijn toegewezen aan een organisatie. Deze capaciteit bestaat uit CPU, geheugen, en opslag die worden gebruikt voor het uitvoeren van alle type workloads zoals ELT-processen, uitvoeren van berekeningen en het raadplegen van Power BI rapportages. 

Microsoft biedt verschillende capaciteitsniveaus, aangeduid als SKU's (Stock Keeping Units), die variëren op basis van rekencapaciteit en geheugen. Voor Microsoft Fabric worden SKU’s aangeduid als F2, F4, F8, F16, F32, etc.. Voor Power BI Embedded kennen we al langer de niveaus A1, A2, A3 tot en met A8. Hoe meer capaciteit je aanschaft hoe hoger de te verwachten kosten zijn. Organisaties kunnen de juiste capaciteit kiezen op basis van hun behoeften. Het is tevens mogelijk om onbeperkt te switchen tussen de genoemde capaciteiten. 

Afbeelding: De verschillende capaciteitsniveaus van Microsoft Fabric (F-SKU) en Power BI Embedded (A-SKU). Bovenstaande prijzen zijn afgerond en op basis van wisselende wisselkoersen. Kijk voor de meest actuele prijzen in de prijscalculator van Microsoft

Embedded Power BI met Microsoft Fabric 

Organisaties die gebruik maken van Microsoft Fabric kunnen daar tevens Power BI rapportages naadloos mee integreren in een softwareoplossing. Doordat beide services gebruik maken van een capaciteitsmodel heeft de consument geen gebruikerslicentie nodig en bieden beide services dezelfde ervaring voor de gebruiker van je rapportage. 

Interessant is dat het laagste capaciteitsniveau voor de klassieke Power BI Embedded Service begint bij A1 tegen een maandelijkse kosten van ca 700,-. Met Microsoft Fabric zijn er capaciteitsniveaus beschikbaar gekomen van 300,- (F2) en 600,- (F4) per maand, waar bij aanschaf van één jaar nog eens 40% korting over wordt gegeven. Zowel F2 als F4 bieden minder capaciteit dan A1 (staat gelijk aan F8), maar voor organisaties met een kleine casus is dat soms prima om mee te starten. 

Conclusie 

Met de komst van Microsoft Fabric hebben organisaties extra opties gekregen in aan te schaffen capaciteit. Capaciteitsniveaus F2 en F4 bieden organisaties de mogelijkheid om Power BI rapportages te integreren in hun klanten- en ledenportalen tegen een lagere investering met dezelfde mogelijkheden. Dankzij het onbeperkt kunnen op- en afschalen is het een interessante manier om de volgende stap te zetten om data en visualisaties te delen binnen en buiten de organisatie. 

Bijkomend voordeel van de aanschaf van capaciteit binnen Microsoft Fabric is het kunnen gebruik maken van de mogelijkheden die Microsoft Fabric biedt. Als organisatie kun je zodoende de volgende stap zetten in de professionalisering van je datalandschap. 

Wil je meer lezen? Bekijk ons dossier over Microsoft Fabric.

Wil je met Fabric aan de slag?

Download ons stappenplan

Download nu!

Over de schrijver

Bob

Bob has passion for data and creates awesome Business Intelligence solutions.

LinkedIn