Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Creates
8-4-2024 - 3 min

Een dag in het leven van Mourad - Data Engineer

In 2023 startte ik als Data Engineer bij Creates. In de inwerkperiode heb ik veel kennis opgedaan en certificeringen behaald. Al binnen een maand was ik onderdeel van een datateam wat een dataplatform in Databricks realiseerde bij een klant. Na dit leuke project mocht ik onlangs aan de slag op mijn tweede project. Gemiddeld werk ik drie dagen thuis en twee dagen op kantoor van Creates of bij de klant. Vandaag neem ik je mee in een werkdag op kantoor in Utrecht.

Teamdag!

Het is maandagochtend om 07.45 uur. Ik start mijn auto en heb normaal gesproken een uurtje reistijd naar kantoor. De eerste maandag van de maand hebben we een teamdag. Dan is iedereen van het Data & Analytics-team op kantoor. Bij aankomst rond 09.00 uur word ik altijd vrolijk begroet door onze receptionisten, een fijn begin van de dag. Op naar de tweede verdieping, waar ik mijn werkdag echt begin. 

We beginnen vandaag met een dagstart om 09.30 uur. We gebruiken het DevOps board als centrale tool om taken, voortgang, en problemen te bespreken. Om 10.00 uur duik ik in de taken die we zojuist besproken hebben, met altijd een kort lijntje met collega’s via Teams voor eventuele vragen.

Opzetten van een dataplatform

Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van een dataplatform bij een klant met Azure Services zoals Azure Data Factory, Databricks, Synapse en Data Lake. Ik werk in een DevOps repository waar alle codes van deze services staan. Wanneer ik iets ontwikkel, zoals een nieuwe trigger in Azure Data Factory voor een dagelijkse taak, maak ik een eigen branch aan en push de wijzigingen voor goedkeuring. Een andere data engineer checkt dan of deze goed of fout is.

Een specifieke uitdaging vandaag was het inladen van een nieuwe brontabel in Databricks. Het aanpassen van de code zodat een 'type' kolom ingelezen kan worden, en deze mergen met bestaande data. Dit doe ik door best practices te volgen die mijn ervaren collega Ian heeft opgezet. Het is nooit vanaf nul beginnen; we hergebruiken veel code die bewezen nuttig is voor verschillende klanten. Tot slot volgen we natuurlijk ook de best practices van Microsoft zelf.

Lunch met collega's

12.00 uur, lunchtijd. Een moment waarop we met collega's uit verschillende afdelingen samenkomen in de kantine, waar elke dag voor ons gekookt wordt. Het is een mooie gelegenheid om te horen waar anderen mee bezig zijn. Soms maken we een wandeling of organiseren we een lunchsessie.

Na de lunch, van 13.00 tot 17.00 uur, ga ik verder met mijn werkzaamheden. Aan het einde van de dag, rond 16.00 uur, zit ik nog even samen met Ian om de dag te evalueren en de volgende dag voor te bespreken. Om 17.00 uur begint mijn reis terug naar huis, vaak midden in de spits.

Ruimte voor ontwikkeling

Naast het dagelijkse werk is er ook ruimte voor ontwikkeling. Over het jaar heen heb ik een opleidingsbudget voor certificaten, zoals de Microsoft DP-203 cursus die ik onlangs volgde. Deze cursussen, vaak gevolgd met een paar collega's, bieden meer inzicht in hoe theorie praktisch wordt toegepast, wat ons helpt beter en gerichter advies te geven aan de klant. Elke dag biedt weer nieuwe uitdagingen en kansen om te leren en te groeien in mijn vakgebied.

 

Over de schrijver

Creates
Contact

Collega's van Mourad aan het woord