Overslaan en naar de inhoud gaan

📅 Schrijf je in voor de Masterclass report design in Power BI

Arjan
30-1-2024 - 3 min

Een dag in het leven van Arjan – Power BI Consultant

Sinds 2017 werk ik bij Creates als Power BI Consultant. Na de eerste vier jaar gewerkt te hebben voor Provincie Gelderland, ben ik nu aan de slag bij Provincie Utrecht. Ik werk ongeveer drie dagen thuis en twee dagen op kantoor bij Creates of bij de klant. Vandaag neem ik je mee in een normale thuiswerkdag.

Om 07.00 uur gaat de wekker en maak ik me klaar voor de werkdag. Voor ik begin met werk breng ik eerst de kinderen naar school met de bakfiets. Om 08.30 uur maak ik een kopje koffie en start ik mijn laptop op. Na het checken van mijn mail en agenda ga ik verder waarmee ik gisteren geëindigd ben.  

In mijn dagelijkse werkzaamheden houd ik mij voornamelijk bezig met het transformeren van data naar aantrekkelijke rapportages in Power BI. Data is vaak afkomstig uit Excel-bestanden. Ik pak de draad weer op om 08.45 uur. Aan het begin van zo’n project tast ik altijd af wat de klant precies wil en hoe zij de gegevens willen zien. Ik probeer altijd te achterhalen waarom zij het rapport willen en wat zij ermee willen bereiken. Maar bijvoorbeeld ook meedenken in wat voor de klant de beste oplossing is. Zo kwam er eens een aanvraag voor een Power BI rapport, waarbij bleek dat ze een wens hadden die functioneel niet realistisch was. We hebben vervolgens naar alternatieven gekekek die wel paste binnen de mogelijkheden. Ik help de klant dus in hun eigen belang en verwijs hen naar de juiste plek. Tot de lunch werk ik aan openstaande punten van rapporten, zoals het aanmaken van twee nieuwe DAX-measures om een nieuwe visual te realiseren. Na het testen kan ik de klant een notificatie sturen dat er een update van het rapport beschikbaar is.

Als betrokken medewerker en collega vind ik het belangrijk om af en toe in te checken bij mijn collega’s. Om 11.00 uur bel ik dus even een collega om te vragen hoe het gaat en of diegene nog ergens tegenaan loopt. Rond 11.30 uur is het even tijd voor wat beweging, dus ga ik naar de supermarkt om wat broodjes te halen. Om 12.00 uur begin ik aan de lunch en bak ik een eitje. Een momentje van ontspanning voordat ik weer in de wereld van data en dashboards duik.

Afbeelding werkschema Arjan

Het is om 12.30 uur weer tijd om aan het werk te gaan. Op de agenda vanmiddag staat één afspraak. Om 14.00 uur heb ik een meeting met een teamgenoot. We hebben een sessie om de laatste ontwikkelingen in de rapportage te bespreken en de klant uit te vragen over vervolgstappen. We bereiden de sessie eerst voor. Inventariseren welke data we al beschikbaar hebben, het doornemen van de eeste notities die de belangrijkste stakeholder ons doorstuurd en alvast samen sparren over de mogelijkheden. In de sessie om twee uur realiseren we een eerste schets van de rapportage. Het levert ons mooie inzichten om ervoor te zorgen dat wat ik bouw echt aansluit bij hun behoeften.

Na de meeting ga ik om 15.00 uur weer verder met het ontsluiten van data uit het bronbestand naar de rapportage. Ik werk binnen Power BI zowel met DAX als met Power Query. Ik ontwikkel de rapportage en datasets het liefst op een manier dat de klant zélf in control is over de data. De klant is namelijk zelf verantwoordelijk voor het rapportage en de data. Mijn doel is dat ik er uiteindelijk tussenuit kan, zodat de klant zelf het beheer kan overnemen.

Uiteindelijk sluit ik om 17.30 uur weer af, na een dag vol data en Power BI. Het is een dag gevuld met de balans tussen technologie, creativiteit en verbinding met collega’s. Een balans die elke dag weer een unieke uitdaging biedt.

Over de schrijver

Arjan

Arjan creates happy customers by making sense out of data with a human touch.

LinkedIn